‘Zomer brengt ongemotiveerd personeel’

‘Zomer brengt ongemotiveerd personeel’
  • 23 juli 2015
  • Redactie

De zomerperiode bezorgt CFO’s en financieel directeuren in Nederland vooral kopzorgen, blijkt uit onderzoek van Robert Half. Volgens de HR-specialist ondervindt 80% van de ondervraagde respondenten negatieve gevolgen van de zomermaanden. 35% ervaart vertraagde commerciële activiteiten, 20% vreest voor een verlies aan productiviteit en 7% stelt dat werknemers in de zomer minder gemotiveerd zijn.

‘Vakantie is het perfecte moment voor werknemers om op te laden. Uit ervaring weten wij dat werknemers die tijdig vakantiedagen opnemen, positiever zijn over hun werk en na de vakantie gemotiveerder en productiever terugkeren’, zegt Stephan Renken, directeur van Robert Half Nederland. Hij vervolgt: ‘Echter schommelt bij veel bedrijven de bezetting in deze periode. Niet alle bedrijven kunnen het zich veroorloven om tijdens de vakantie projecten en taken te laten liggen.’

Om werknemers zonder zorgen op vakantie te laten gaan, wijst het HR-consultancyorganisatie bedrijven op onderstaande tips:

  • Maak een teamplanning. Door middel van een onderlinge takenverdeling kent iedere werknemer zijn/haar verantwoordelijkheden en kunnen werkzaamheden tijdig worden ingepland.
  • Wees voorbereid. Schep duidelijkheid over de verwachtingen en deadlines. Een goede voorbereiding en duidelijke afspraken met betrekking tot de taken zijn nodig om de (bijkomende) werklast efficiënt te verdelen en de nodige acties te ondernemen.
  • Zorg voor ondersteuning. Door in de zomer een beroep te doen op tijdelijke arbeidskrachten kunnen dagelijkse werkzaamheden en dringende projecten worden opgepakt. Thuisblijvers raken hierdoor niet overbelast.
  • Laat enige flexibiliteit toe. Door werknemers extra flexibiliteit te geven in de tijd vlak voor hun vakantie zullen ze nog meer geneigd zijn om extra inspanningen te leveren om hun taken tijdig af te ronden.
  • Stimuleer het opnemen van (wettelijke) vakantiedagen. Iedere werknemer heeft recht op vakantie. Werknemers die tijdig hun vakantiedagen opnemen, zijn over het algemeen productiever en meer tevreden.
comments powered by Disqus