Nederlandse gemeenten fan van Twitter

Nederlandse gemeenten fan van Twitter
  • 18 augustus 2015
  • Redactie

98% van alle 393 Nederlandse gemeenten is actief op Twitter. Volgens de Gemeentenindex is de microblog momenteel het favoriete social media kanaal van gemeenten. Verder is 75% actief op Facebook en 13% op Instagram.

Gemeente Utrecht verstuurt de meeste tweets van alle gemeenten in Nederland. Het webcareteam in de Domstad verstuurt gemiddeld 20 Twitterberichten op een werkdag. Andere actieve Twitteraars zijn de gemeenten Den Haag,  Rotterdam en Almere.  Laatstgenoemde was twee jaar terug nog de meest actieve gemeente op de betreffende microblog. Het aantal gemeenten met een Twitteraccount is gestegen van 93% naar 98%. Zes gemeenten zijn niet op het betreffende platform te vinden: Appingedam, Baarle-Nassau, Bedum, Ten Boer, Muiden en Nuth).


Facebook vs Instagram
Drie op de vier Nederlandse gemeenten is actief op Facebook. De gemeente 's Hertogenbosch (#17 op basis van inwoneraantal) heeft de meeste likes: 10.372. Maastricht (10.266) en Groningen ( 9.797) completeren deze top 3. Opvallend is het hoge aantal likes voor de relatief kleinere gemeenten Hoorn (#9 op basis van likes), Velsen (#11) en Beverwijk (#15). Gemeente Etten-Leur plaatst van alle gemeenten de meeste berichten per dag op Facebook.

Met 1,8 miljoen Nederlandse gebruikers is Instagram een snel opkomend kanaal. Vijftig gemeenten hebben inmiddels minimaal één foto geplaatst. Gemeente Rotterdam is het meest actief en heeft al 374 foto’s gedeeld via Instagram. De Zuidhollandse gemeente voelt op dit vlak de hete adem van Den Bosch en de relatief kleine gemeente Elburg. Rotterdam heeft met afstand de meeste volgers op Instagram: 6.790 op het moment van dit schrijven. Samen met ’s-Hertogenbosch (1.481) en Amsterdam (1.031) hebben deze drie gemeenten als enige meer dan duizend volgers op Instagram. Meer details vind je op de website van Buzzcapture.

comments powered by Disqus