Plasterk: 'Burgerparticipatie biedt gemeenten kansen'

Plasterk: 'Burgerparticipatie biedt gemeenten kansen'
  • 18 september 2015
  • Redactie

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken nam kortgeleden het nieuwe boek ‘Waarom gemeenten niet naar burgers luisteren’ in ontvangst. In zijn optiek bieden de gebundelde ervaringsverhalen bestuurders handvatten voor wat zij nog meer kunnen doen in relatie tot burgerinitiatieven.

‘Participatie is geen bedreiging, maar een kans’, vindt Plasterk. ‘Ook vanuit de G1000 (platform voor democratische innovatie, red.) ontstaan goede burgerinitiatieven, maar blijven de bewoners eigenaar van hun ideeën of wordt het dan weer teruggegeven aan de overheid en pakken zij dan weer de regie?’, vraagt hij zich af.

Het boek van auteurs Rob Janssen en Paulus Blom kan ook Alexander Rinnooy Kan, voormalig voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) bekoren. ‘Het toont aan dat gemeenten veel baat zouden kunnen ondervinden als zij communiceren met en luisteren naar burgers. Dit maakt niet alleen heel veel positieve energie los bij burgers en bedrijven, maar voorkomt tevens heel veel irritatie.’

comments powered by Disqus