Culinair aanbod voor patiënten Radboudumc

Culinair aanbod voor patiënten Radboudumc
  • 06 oktober 2015
  • Redactie

Patiënten van het Radboudumc kunnen sinds 1 oktober zes keer per dag à la carte eten. Onder de naam FoodforCare, een initiatief van jongeren met kanker (AYA) in samenwerking met de Nijmeegse zorginstelling en Maison van den Boer, zijn in totaal meer dan 380 (kleine) gerechten ontwikkeld. De voeding is op de patiënten afgestemd en kiezen zelf wat ze willen eten.

Volgens de initiatiefnemers zijn alle gerechten met de grootste zorg ontwikkeld en bevatten ze alle belangrijke voedingswaarden die patiënten nodig hebben tijdens hun behandeling en herstel. Het assortiment bestaat onder meer uit shakes, smoothies, salades, soepshots, snacks en een warme maaltijd in een pannetje. Uit de eerste pilots is gebleken dat patiënten beter eten als hapjes er smaakvol uitzien en actief worden aangeboden. Dit draagt aantoonbaar bij aan hun welbevinden. Per patiëntgroep wordt rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren, specifieke diëten, consistentie en voedselallergieën. Maison van den Boer gaat FoodforCare verder exploiteren.

Patiëntsignalen
In 2013 gaven jongeren met kanker op de afdeling Medische Oncologie aan dat het eten in het ziekenhuis hen niet smaakte, vooral niet tijdens chemokuren. Radboudumc pikte dit signaal op, waarna het samen met diëtisten, de genoemde cateraar, een ‘fooddesigner’ en de jongeren zelf kleine gerechten is gaan ontwikkelen die qua geur, kleur, smaak en voedingsbehoefte aansloten bij hun behoeften. Na een pilot van zes weken bleken de jongeren een grotere eetlust te hebben, zich conditioneel beter te voelen en hadden ze minder medicatie tegen misselijkheid nodig. Bijkomend voordeel is dat er minder eten wordt weggegooid.

Begin dit jaar is het voedingsconcept in een grotere pilot bij vijf patiëntgroepen van de Nijmeegse zorginstelling te starten. Na opnieuw zeer positieve ervaringen wordt FoodforCare sinds deze maand stapsgewijs in het hele ziekenhuis geïntroduceerd. Naar verwachting gebruiken vanaf maart 2016 alle patiëntenafdelingen het nieuwe assortiment.

Wetenschappelijke toets
Onder verantwoordelijkheid van Radboudumc wordt een FoodforCare Foundation opgericht. Deze stichting bewaakt de principes van het voedingsconcept en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek door het ziekenhuis. Hierin wordt onder meer de relatie tussen voeding, gezondheid en meetbaar herstel onderzocht, evenals emotionele effecten en het welbevinden van patiënten.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link