Digitaal nalatenschap niet 'on top of mind'

Digitaal nalatenschap niet 'on top of mind'
  • 05 oktober 2015
  • Redactie

81% van de Nederlanders heeft helemaal niets geregeld met betrekking tot zijn of haar digitale nalatenschap, blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema. Volgens deze uitkomsten wil 45% aan nabestaanden overlaten wat er met social media accounts moet gebeuren, terwijl 59% die beheertaak niet op zich wenst te nemen.

Een verjaardagsnotificatie van iemand die overleden is, een vriendschapssuggestie via Facebook of een gepersonaliseerde nieuwsbrief van een forum waar een overledene actief was; voor nabestaanden zijn dit pijnlijke momenten, meent Emile de Jong, directeur van Nuvema. ‘Uit ons onderzoek komt duidelijk naar voren dat we onze sociale nalatenschap graag door nabestaanden laten regelen, maar dat nabestaanden daar juist niet op zitten te wachten. Een moeilijke situatie als je ermee geconfronteerd wordt.’ Gezien het groeiende aantal online accounts is het in zijn optiek dan ook van belang dat mensen eveneens over hun digitale nalatenschap nadenken en - waar mogelijk - voorbereidingen treffen.
 
Highlights

  • 59% heeft nog nooit nagedacht over wat er na overlijden met social media accounts moet gebeuren;
  • 47% van de ondervraagde Nederlanders is ooit geconfronteerd met een zogenoemd ‘spookaccount’: een online profiel van iemand die al overleden is;
  • Acht procent heeft weleens met iemand gepraat over zijn of haar eigen digitale nalatenschap. Een zelfde hoeveelheid heeft voor nabestaanden wachtwoorden en gebruikersnamen opgeslagen;
  • Twee procent schakelt een organisatie in voor de zorg over online accounts na overlijden;
  • 42% wil dat social media profielen worden verwijderd na de dood. 8% wil dat alles online blijft staan. 5% wenst dat zijn of haar digitale profiel een online gedenkplaats wordt.

Nuvema voerde in 2011 en  2013 hetzelfde onderzoek uit. Bij de laatste meting gaf circa tweederde aan nog nooit te hebben nagedacht over zijn of haar digitale nalatenschap. Destijds was 31 procent van mening dat zijn of haar nabestaanden moesten bepalen wat er met digitale profielen moet gebeuren. Zie de bijbehorende infographic voor meer.

Facebook-beheer
Sinds eind juli dit jaar kunnen Europese Facebook-gebruikers een contactpersoon aanwijzen die na hun overlijden beperkt controle over het account krijgt. Deze functie, die te vinden is onder 'beveiliging', was al in de Verenigde Staten beschikbaar. Facebookers kunnen maximaal één persoon aanwijzen voor het beheer, met als voorwaarde dat diegene ook over een eigen Facebook-account beschikt. De beheerder kan geen foto's en posts verwijderen en heeft tevens geen toegang tot privéberichten. Wel kan de beheerder een bericht bovenaan de pagina van de overledene plaatsen, de profielfoto wijzigen en vriendschapsverzoeken accepteren. Als de Facebook-gebruiker dit specifiek heeft toegestaan in de instellingen, kan de beheerder ook een back-up van het profiel maken en foto's en video's downloaden.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link