Warble-app maakt anoniem bellen mogelijk

Warble-app maakt anoniem bellen mogelijk
  • 22 oktober 2015
  • Redactie

Tijdens de International Privacy Conference in Amsterdam wordt aankomende zondag Warble geïntroduceerd, een app waarmee gebruikers anoniem kunnen bellen. De Nederlandse applicatie is uitgerust met geavanceerde beschermingstechnieken, waaronder encryptie.

Warble is een initiatief van twee Nederlandse telecomondernemers die de privacy van gebruikers willen beschermen. Om te bellen wordt gebruikgemaakt van VoIP via een dataverbinding (3G, 4G of Wi-Fi). Initiatiefnemer Paul Coerkamp legt uit dat de anonieme communicatie mogelijk is dankzij de combinatie van drie technieken: tunnelen, encryptie en obfuscatie. ‘Daarmee zijn geavanceerde beschermingstechnieken voor het eerst in het bereik gekomen van de alledaagse gebruiker. Meest belangrijk is dat we de identiteit van gebruikers niet kennen en de mogelijkheid bieden om anoniem te betalen. Een informatieverzoek van de overheid levert daarom niks op. Wat wij niet van een gebruiker weten, kunnen we ook niet doorgeven.’

Tapkampioen
Volgens Coerkamp stelt de app onder meer mensenrechtenactivisten, politiek activisten en journalisten in staat hun werk te doen zonder te worden belemmerd door tappende overheden. Nederland is hier zelfs wereldkampioen in, beweert hij. ‘De Nederlandse overheid haalt elke 24 uur gegevens als naam, adres en woonplaats op bij internet- en telecomproviders. Sinds begin 2015 is dat ruim twee miljoen keer gedaan. Telecombedrijven sturen ook informatie zoals gebelde nummers en duur van alle gevoerde gesprekken verplicht naar de overheid.’

De app is geschikt voor Android plus Windows-destop (7/8/10). Zeer spoedig volgt ook iOS.

comments powered by Disqus