Data inzetten voor hogere KTV? Nou nee

Data inzetten voor hogere KTV? Nou nee
  • 18 november 2015
  • Redactie

De invloed van data op bedrijfsprocessen wordt steeds groter, zowel bij grote als bij kleine ondernemingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Graydon en Credit Expo onder 305 creditmanagementprofessionals. Opvallend is dat bedrijven data-analyse vooral inzetten als defensief instrument. Slechts in beperktere mate wordt data ook gebruikt voor offensieve doeleinden, zoals het verhogen van de klanttevredenheid of het creëren van meer leads.

‘Dat de impact van data op het Nederlandse bedrijfsleven exponentieel groeit, is een understatement’, meent Frans van den Heuvel, specialist Research en Learning bij Graydon. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat niet alleen grote maar ook kleine ondernemingen meer in data gaan investeren. Bovendien verwachten creditmanagers dat data-analyses al op heel korte tijd een grote impact zullen hebben op hun vak. Enerzijds merken we dat ze data momenteel inzetten als defensief instrument om bedrijfsrisico’s te vermijden. Anderzijds is het opvallend dat bijna de helft van de ondernemingen een sterk vertrouwen heeft in het gebruik van data om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Daarnaast merken we een groeiende bewustwording over het feit dat data-analyse ook een enorm potentieel biedt om nieuwe groeikansen te signaleren en om beter zaken te doen.’

Belangrijkste onderzoekconclusies

  • 53% van de respondenten verwacht dat de investeringen in data in de toekomst toenemen.
  • Een kwart zegt niet over voldoende data te beschikken om een goed beleid te voeren.
  • 73,58% zegt geen gebruik te maken van specifieke data-analysesoftware.
  • Van hen die wel deze software gebruiken, vindt 70% dat processen zijn verbeterd, 30% dat processen erdoor zijn vereenvoudigd en 16% dat het creditmanagementproces goedkoper is geworden.
  • Er is tot slot nog onvoldoende synergie op het vlak van data-analyse en data-uitwisseling tussen de verschillende bedrijfsafdelingen.
     
comments powered by Disqus