‘Verander je bedrijf in een softwarebedrijf’

‘Verander je bedrijf in een softwarebedrijf’
  • 18 november 2015
  • Redactie

Hoe de wereld er over 15 jaar uitziet? Ook Brad Templeton, hoofd Computing & Networking bij Singularity University, heeft naar eigen zeggen geen idee. ‘Gelukkig heb ik wel wat theorieën’, trapte hij gisteren zijn keynote af op het event ‘Slim Nederland in 2030’.

De Amerikaanse software-architect sprak een goed uur over ontwikkelingen waar wij de komende jaren in meer of mindere mate mee zullen worden geconfronteerd. Zoals de zelfrijdende auto, zijn paradepaardje, maar ook ‘the bigger picture’ passeerde de revue. ‘Of robots onze banen gaan inpikken? Het ziet er niet best uit voor ons…Computers gaan zeker werk overnemen, maar dat hoeft niet erg te zijn. Er komen andere werkzaamheden voor in de plaats, dus nieuwe banen.’ Werk samen met robots, wil Templeton maar zeggen. ‘Marc Andreessen (Amerikaanse entrepeneur annex software engineer, red.) zei een paar jaar terug al dat ‘software is eating the world’. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Als jij jouw bedrijf niet binnenkort transformeert tot een softwarebedrijf, dan heb jij binnenkort helemaal geen bedrijf meer. Software staat boven hardware en infrastructuur en biedt enorme flexibiliteit.’

Augmented reality
Als consultant bij Google X, het geheime lab van de zoekmachinegigant, is Templeton nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van allerlei toekomstige innovaties. Zoals de robocar, maar ook andere robotgestuurde apparaten. Moeiteloos somde hij vele snufjes op waar we in de nabije toekomst mee te maken (kunnen) krijgen. Zo is er een contactlens ontwikkeld met een computer erin, die aan de tranen van dragers meet wat de bloedsuikerspiegel is. Diabetespatiënten zouden hierdoor niet langer hoeven te prikken. Ook is de ontwikkelaar enthousiast over de ‘augmented reality’ projecten van Magic Leap (zie video onderaan, waarin je een olifant in iemands handpalm ziet vliegen). ‘Zij creëren een totaal nieuwe wereld voor jou. Een fantastische manier voor interactie.’ In hetzelfde straatje past ook castAR: een bril waarmee je objecten driedimensionaal kunt bekijken. Nuttig voor bijvoorbeeld architecten die geen tijd hebben om een maquette te bouwen. ‘Sensors, computing en networking zijn de drie belangrijkste trends voor de komende jaren’, zegt Templeton. ‘Een slimme koelkast die een seintje geeft als een pak melk bedorven raakt of een busje pepperspray dat tijdens het spuiten een foto kan maken en die per e-mail kan versturen; leuk bedacht, maar daar gaat het niet heen joh. Is de Apple Watch ‘life changing’? Welnee. Innovaties moeten nuttig zijn in het dagelijks leven. Zoals een lamp die ’s avonds automatisch een warmere, rode kleur krijgt en die zich kan aanpassen aan jouw stemming op een zeker moment. Of een potje met pillen dat is voorzien van een ‘communicatieve’ dop, zodat je een seintje krijgt om een pil in te nemen. Ook worden momenteel machines verder ontwikkeld die in staat zijn om borstkanker te herkennen. Zij stellen nu al betere diagnosen dan oncologen…’


Robocars
Tot slot dan toch nog even over die zelfrijdende auto. Vrijwel alle automerken zijn hier momenteel al mee bezig, van Daimler en BMW tot Tesla en de Aziatische fabrikanten, aangevuld door ‘outsiders’ als Apple en Google. Een goede ontwikkeling, vindt Templeton. ‘Mensen zijn slechte chauffeurs, dus zelfrijdende auto’s gaan mensenlevens redden. Wereldwijd gaan er 1,2 miljoen mensen dood in het verkeer op dit moment. Die hoeveelheid gaat omlaag. Daarnaast houden we straks meer (kostbare) tijd over, hebben we minder parkeerplaatsen nodig, verminderen we de CO2-uitstoot, enzovoorts. De auto wordt meer een woonkamer. Ik heb er zin in, jij ook?’

Ook nog het bekijken waard:
Muziekspelende drones
Kaggle (datawetenschappers)
Boston Dynamics (robot loopt over ruig terrein)
TensorFlow (machine-intelligentie)
Singularity University

Futuristische blik in de glazen bol
Gaan robots onze banen overnemen? Het is niet zozeer de vraag óf dit gaat gebeuren, eerder wannéér en met welke gevolgen. In steeds meer industrieën speelt deze ontwikkeling merkbaar op. Zo zet de agrarische sector vaker drones in voor het inspecteren en bespuiten van de gewassen en hebben hostesses op Schiphol bijvoorbeeld concurrentie gekregen van ‘Spencer’. Deze witblauwe robot wijst verdwaalde reizigers sinds kort de weg naar hun gate. Boeiende kost, vandaar dat dit actuele thema eveneens werd aangestipt tijdens het door Eurofiber gehouden event.
Eén van de deelnemers aan het slotdebat was Frank Verberne, wetenschapper TU Eindhoven en promovendus op een studie naar de zelfrijdende auto. Het effect van ‘robocars’ lijkt in zijn optiek vooral erg groot te worden op werknemers in de transportsector, zoals vrachtwagen-, taxi- en buschauffeurs. 'De meeste mensen vrezen dat een groot deel van dit soort banen door computers kan worden overgenomen. Aan de andere kant komen er natuurlijk ook nieuwe banen bij door robotisering. Mijn verwachting is dan ook dat banen zullen veranderen, maar dat er vaak toch nog mensen nodig zijn om ervoor te zorgen dat  de technologie het goed blijft doen. Computers kunnen heel veel dingen erg goed, snel en accuraat, maar mensen zijn nog steeds beter dan computers wanneer het gaat om moreel oordelen, gevoelskwesties, en natuurlijke communicatie.' Debater Rinie van Est, onderzoeker Rathenau Instituut en auteur van ‘Werken aan de Robotsamenleving’, sloot zich hierbij aan. Naar zijn idee gaat het niet om technologie, maar om wat voor samenleving we creëren. Eentje die voor iedereen aantrekkelijk is. 'De bestaande normen en waarden moeten worden vertaald naar de digitale wereld. Soms lijkt het wel alsof we in het Wilde Westen leven, qua digitale technologie.'

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link