‘Laag stressniveau in Nederland’

‘Laag stressniveau in Nederland’
  • 1 december 2015
  • Redactie

Werknemers in Nederland hebben minder stress dan hun collega’s in andere Europese landen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View in Europe 2015/2016’ van ADP Europe, dat gehouden is onder ruim 11.000 werknemers uit de acht belangrijke economieën van Europa. In totaal zijn 1.500 Nederlanders bevraagd.

De resultaten leren dat twee op de vijf Europese werknemers (44 procent) regelmatig last hebben van werkstress. In Polen (54 procent) en Duitsland (50 procent) is de mate van stress op de werkvloer het hoogst, terwijl Nederland met een percentage van 35% onderaan bungelt. De respondenten geven verder aan dat een goed evenwicht tussen werk en priveleven de belangrijkste reden is om gemotiveerd aan het werk te blijven. Duitse werknemers zijn het meest opgewekt: 82 procent is erg optimistisch over de toekomst van zijn werk. Nederlanders bezetten de tweede plaats qua enthousiasme. In ons land zullen organisaties de komende jaren wel meer moeten doen om werknemers te binden en te boeien, aangezien ruim één op de vier Nederlandse werknemers (28 procent) van plan is om binnen drie jaar van werkgever te veranderen.

Invloed op medewerkertevredenheid
‘Werkgevers zouden meer moeten doen om stress onder hun personeel te monitoren en beheersen’, stelt Loraine Blommendaal, HR-directeur bij ADP. Zij wijst op de potentiële gevolgen van stress op de productiviteit en tevredenheid van personeel. ‘Ook het personeelsverloop neemt vaak een vlucht als stress de overhand krijgt.’ Uit het onderzoek blijkt dat generatieverschillen voor problemen op de werkvloer zorgen. Op Europees niveau is ruim tweederde van de respondenten deze mening toebedeeld. In Nederland ligt dit aantal iets lager: 55 procent. De voornaamste reden voor deze zogenaamde ‘intergenerationele’ problemen is het verschil van inzicht over de aanpak van zaken. Tevens heerst de opvatting dat oudere werknemers langer doorwerken, waardoor onvoldoende ruimte overblijft voor nieuw talent. Bovenal hebben jongere en oudere werknemers andere opvattingen over de waarden binnen de organisatie en groepsverantwoordelijkheid.

Noot: lees in de komende editie van CustomerFirst hoe het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis de werkstress reduceert.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • HRM
  • Reacties
  • Link