Opbrengst Serious Ambtenaar valt tegen

Opbrengst Serious Ambtenaar valt tegen
  • 29 december 2015
  • Redactie

Afhakende gemeenten en een veel kleinere organisatie hebben gezorgd voor een veel mindere opbrengst voor Serious Ambtenaar, het kerstproject voor Serious Request. Zuinige gemeenten en een kleinere organisatie hebben bij Serious Ambtenaar 2015 geleid tot een tegenvallende opbrengst. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Vorig jaar organiseerde de gemeente Schiedam het project en bracht een recordbedrag van meer dan 755 duizend euro naar het Glazen Huis. De organisatie van Serious Ambtenaar (SA) rouleert elk jaar. Dit jaar was de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) de organisator en moest Serious Request het doen met ruim 300 duizend euro minder: 450 duizend euro.
Hoe werkt het concept? Ambtenaren nemen twee vakantiedagen op om in opdracht van een andere overheidsorganisatie, vaak een gemeente, een probleem aan te pakken. De opdrachtgever doneert vervolgens 5 duizend euro aan Serious Request en zo profiteren drie partijen. 

Vluchtelingen
De jaarlijkse kerstactie is na vijf edities populair bij ambtenaren in het hele land. Niet voor niets verdubbelde de opbrengst elk jaar en meldden zich steeds meer vrijwilligers aan. Tot dit jaar. Ter verklaring legt een woordvoerder van de NVVB uit: ‘Schiedam deed het destijds uitzonderlijk goed. Toen we de klus aannamen wisten we dat we hun bedrag niet zouden overtreffen. Schiedam had zo’n vier fte beschikbaar voor de organisatie, wij slechts een tot twee. Wij legden de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. We merkten dat er bij de vorige editie toch wel wat dingen mis waren gegaan, waardoor procesbegeleiders en andere vrijwilligers op het laatste moment afhaakten.’
Van niet-deelnemende gemeenten kreeg de organisator te horen ‘dat ze geen geld meer over hadden. Ze hadden naar eigen zeggen alles nodig om vluchtelingen in de eigen gemeente onderdak te geven.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link