Ziggo en Vodafone Nederland samen één

Ziggo en Vodafone Nederland samen één
  • 16 februari 2016
  • Redactie

Liberty Global, moederbedrijf van Ziggo, en Vodafone fuseren hun Nederlandse activiteiten. Dat is vandaag bekendgemaakt. De twee spelers krijgen ieder de helft van de gezamenlijke onderneming in handen.

Om de nieuwe provider te creëren richt Liberty Global een joint venture op. Insteek van de samensmelting is beter te kunnen concurreren met partijen als KPN, T-Mobile en Tele2. Of de nieuwe provider actief zal zijn onder een andere merknaam, is in dit stadium onduidelijk. Tevens is onklaar welke veranderingen de koppeling met zich meebrengt voor de bestaande klanten van Vodafone en Ziggo.

Ongewis
Voor de fusie ontvangt Liberty Global € 1 miljard van Vodafone, zodat de verschillende waarden van de takken gelijk getrokken kunnen worden. De twee verwachten uiteindelijk zo’n € 280 miljoen te kunnen besparen door de activiteiten te bundelen. Hierbij gaat het onder meer om kosten op infrastructuur, marketing en administratie, valt op te maken uit de Engelstalige aankondiging. Duidelijk is dat er nieuwe abonnementen zullen worden aangeboden waarin vast internet via het Ziggo-netwerk en mobiel internet via het Vodafone-netwerk is inbegrepen. Wat de precieze gevolgen zijn voor de werkgelegenheid, is daarentegen nog ongewis. Ziggo-topman Baptiest Coopmans hierover: 'Er vallen banen weg, maar er komen ook weer nieuwe functies bij.' Op dit moment zijn de twee bij elkaar goed voor zo'n 8.000 arbeidsplaatsen.

Vakbond FNV zegt zich in een reactie zorgen te maken om de werkgelegenheid en de onduidelijkheid die daarmee gepaard gaat. 'Met name veel werknemers van Ziggo zitten al een jaar in een overnametraject nadat Ziggo door Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, is overgenomen', vertelt Linda Groen, bestuurder FNV Publiek Belang. 'Daarbij zijn zo’n 1.000 mensen boventallig geworden. Deze overname moet eerst zorgvuldig worden afgewikkeld', vindt ze.

De voorgenomen fusie moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. De bedrijven zeggen te verwachten dat dit eind 2016 gebeurt.

Prognose
Vittorio Colao, chief executive Vodafone Group, rekent erop dat de combinatie van Vodafone’s mobiele diensten  met Ziggo’s breedband- en televisieactiviteiten leidt ‘tot een sterke en concurrerende speler in geïntegreerde communicatie, die zal investeren in digitale infrastructuur, entertainmentdiensten en productiviteitsapplicaties voor Nederlandse consumenten, bedrijven en de publieke sector’. Colao: ‘Samen zullen we een sterkere concurrent in Nederland zijn, waarvan de klanten van beide bedrijven en de markt als geheel profiteren.’

Ook Mike Fries, ceo Liberty Global, is positief gestemd: ‘We kunnen niet enthousiast genoeg zijn over onze samenwerking met Vodafone. We kijken ernaar uit om samen te werken aan de ontwikkeling van hypermoderne geconvergeerde diensten voor de Nederlandse markt.’

comments powered by Disqus