Job Happiness Index: zelfstandig ondernemer op #1

Job Happiness Index: zelfstandig ondernemer op #1
  • 12 mei 2016
  • Redactie

In Nederland zijn zelfstandig ondernemers het meest gelukkig met hun werk. Ook directiesecretaresses en process operators weten wat arbeidsvreugde is, blijkt uit de Job Happiness Index 2016 van vacaturesite Indeed. Het onderzoek geeft inzicht in wat werkgeluk inhoudt en wat mensen betrokken en gemotiveerd houdt op het werk.

Voor het in kaart brengen van de medewerkertevredenheid is in 35 landen onderzoek gedaan. ‘Wat ons mensen over het algemeen gelukkig maakt, hoeft niets te maken te hebben met wat ons blij maakt op ons werk. In de rijkste landen ter wereld zijn werknemers relatief ongelukkig met hun werk, terwijl werknemers in minder rijke landen eerder tevreden zijn. Het soort baan dat mensen gelukkig maakt, zijn vaak die banen die mensen het gevoel geven een doel te hebben of waarbij mogelijkheden liggen voor de toekomst. Ongeacht of dat is door anderen te helpen of door te groeien naar de functie van directeur’, duidt Sander Poos, managing director Benelux van Indeed, de actuele uitkomsten.

Nederland staat op de 20e plaats in de lijst van landen die het hoogst scoren op werktevredenheid. Daarnaast nam de Job Happiness Index de redenen voor werktevredenheid onder de loep: na werk-privébalans zijn respectievelijk management, werksfeer, ontwikkelingsmogelijkheden en tenslotte salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden het meest belangrijk. Salaris weegt dus niet op tegen het soort werk of de invulling ervan.

Top 15 in Nederland
1.   Zelfstandig ondernemer
2.   Directiesecretaresse
3.   Process operator
4.   Barmedewerker
5.   Backofficemedewerker
6.   Office manager
7.   Filiaalmanager
8.   Gastvrouw
9.   Projectleider
10. Horecabediening
11.  Schilder
12.  Keukenhulp
13.  Financieel-administratief medewerker
14.  Vrachtwagenchauffeur
15.  Kapster

In Colombia zijn werknemers het gelukkigst met hun werk; in Japan zijn ze dat het minst. Opvallend is, dat er maar liefst vier Europese landen in de lijst staan, waar mensen minder tevreden zijn met hun werk: Duitsland, Frankrijk, Polen en Oostenrijk. Bovendien staan vijf van ’s werelds grootste economieën (Duitsland, Japan, Frankrijk, India en China) in de lijst van landen waar mensen het minst tevreden zijn met hun werk. Welvaart is dus geen maat voor welzijn; zo staat Colombia als 37e op de lijst van landen met bruto nationaal product, terwijl de Verenigde Staten - met het hoogste bruto nationaal product - slechts een 22e plek scoort in de Job Happiness Index.

comments powered by Disqus