Patiënten en IGZ even kritisch

Patiënten en IGZ even kritisch
  • 19 juli 2016
  • Redactie

Patiënten beoordelen dezelfde ziekenhuizen als risicovol als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat doet. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van Tijn Kool van het Radboudumc naar patiëntbeoordelingen op ZorgkaartNederland.

De onderzoekers vergeleken de beoordelingen van patiënten op ZorgkaartNederland van ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht van de IGZ staan met de beoordelingen van andere ziekenhuizen. Het oordeel van de inspectie en het oordeel van patiënten blijkt overeen te komen. Patiënten waarderen ziekenhuizen onder verscherpt toezicht lager dan andere ziekenhuizen. Dit kan erop duiden dat patiënten veiligheidsrisico’s goed herkennen.

(On)voldoende
Meer dan 40.000 beoordelingen van 35 ziekenhuizen, waarvan zeven onder verscherpt toezicht, zijn geanalyseerd door de onderzoekers van IQ healthcare en het Radboud Reshape Center. Hierbij hielden zij rekening met het type ziekenhuis (academisch, top-klinisch of algemeen) en of de beoordelingen veranderden in de tijd. Gemiddeld 15% van de patiënten beoordeelden ziekenhuizen onder verscherpt toezicht met  een cijfer onder de 6,5. De ziekenhuizen kregen de slechte beoordeling zowel voor, tijdens als na het verscherpte toezicht. Van de andere ziekenhuizen gaf slechts 8% van de patiënten een slecht cijfer.

Sinds 2015 onderzoekt de IGZ de beoordelingen van patiënten op ZorgkaartNederland bij de risico-inschatting van zorgaanbieders. Dit onderzoek bevestigt het belang daarvan, menen de initiatiefnemers.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link