Tarieventransparantie CZ bevalt NZa

Tarieventransparantie CZ bevalt NZa
  • 8 augustus 2016
  • Redactie

De Nederlandse Zorgautoriteit vindt het openbaar maken van de tariefafspraken met ziekenhuizen door CZ ‘een goede stap voorwaarts’. Volgens de NZa verschaft deze mate van transparantie verzekerden meer inzicht in de kosten van ziekenhuisbehandelingen.

De toezichthouder op de Nederlandse zorgmarkt hoopt dat andere zorgverzekeraars het voorbeeld van CZ gaan volgen en dat deze stap een versnelling betekent in het beschikbaar stellen van informatie over kwaliteit en kosten van zorg. ‘Een volgende stap is dat ook andere zorgverzekeraars aan de slag gaan met het inzichtelijk maken van de kosten van ziekenhuisbehandelingen. En uiteindelijk zouden verzekeraars ook meer informatie moeten gaan geven over de kwaliteit van de zorg; patiënten willen graag weten waar je het beste terecht kunt voor een bepaalde behandeling. Dat betekent dat verzekeraars bij de inkoop ook afspraken gaan maken over de kwaliteit van zorg’, aldus René Jansen, lid van de Raad van Bestuur van de NZa. Dit najaar bekijkt de zorgautoriteit of de websites van verzekeraars helder zijn.

Op de site van CZ zijn sinds kort de kosten te vinden van medische behandelingen tot € 885, van verschillende ziekenhuizen. Bovenal denkt de organisatie erover om eveneens de tarieven boven genoemd bedrag te openbaren.

comments powered by Disqus