Jurisprudentie op basis van AI

Jurisprudentie op basis van AI
  • 25 oktober 2016

Wetenschappers zijn erin geslaagd om kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken voor het voorspellen van uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Van de 600 geanalyseerde rechtszaken voorspelde het systeem in 79% van de gevallen de uitspraak van het Hof juist.

De onderzoekers willen artificial intelligence vooral benutten om patronen te herkennen in de uitspraken. Ze verwachten niet dat de computer rechters of advocaten kan vervangen. ‘Ik denk niet dat we zover of bijna zover zijn om AI-rechters en -advocaten te maken’, vertelt onderzoekleider Nikolaos Aletras. ‘Hoewel rechtbanken wel al computertechnieken gebruiken voor analyses. In de toekomst zal AI daarvoor bruikbaar zijn’, denkt hij.

Feitelijk
Het computersysteem kreeg beschrijvingen van zaken voorgeschoteld. Die beschrijvingen bestaan uit onder meer een samenvatting van de juridische argumenten, de voorgeschiedenis van de zaak en de relevante wet- en regelgeving. Door middel van kunstmatige intelligentie-technieken is daarop gezocht naar patronen in de data, om zo een uitspraak te voorspellen in relatie tot de beschikbare bewijsstukken en de Europese regels die mogelijk zijn overtreden.

De analyses van het systeem maken duidelijk dat volgens de rechters veel eerder mensenrechten waren geschonden bij zaken over omstandigheden in gevangenschap dan in zaken over de lengte van een gevangenisstraf. Ook baseert het Hof vaker uitspraken op basis van de feiten in de zaak, waaronder de geschiedenis en specifieke elementen, dan de juridische argumenten.

De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PeerJ Computer Science.

Bronnen: Nu.nl/The Verge

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link