Big data analyses rukken op

Big data analyses rukken op
  • 8 november 2016
  • Redactie

Van de Nederlandse bedrijven met minstens 10 werknemers voerde één op de vijf in 2015 big data analyses uit. De helft van deze bedrijven liet minimaal een deel van dit werk uitvoeren door een ander bedrijf, meldt CBS.

Het bestuderen van grote, ongestructureerde gegevensbestanden betreft veelal eigen datasets, afkomstig van bijvoorbeeld apparaten of sensoren van het bedrijf. Anderzijds voeren ondernemingen ook analyses uit op externe big-databronnen, zoals social media (10 procent van de bedrijven).
Bij grote bedrijven zijn big data analyses gebruikelijker dan bij kleine organisaties. Van de bedrijven met 10 tot 20 werkzame personen bestudeert 15 procent big data; onder bedrijven met 500 of meer werknemers is het aandeel met 42 procent bijna drie keer zo groot.


Communicatie
Onder meer in de informatie- en communicatiesector analyseren veel ondernemingen ongestructureerde gegevensbestanden: bijna één op de drie. Bij telecombedrijven is dit aandeel met 44 procent nog hoger, op de voet gevolgd door verzekeraars (38%). In de reisbranche valt op dat bureaus vooral social media als bron gebruiken, terwijl de transportsector zich vooral richt op big data over geografische locaties.

comments powered by Disqus