Zwolle luistert het beste naar inwoners

Zwolle luistert het beste naar inwoners
  • 1 november 2016
  • Redactie

Online onderzoeksbureau MWM2 roept Zwolle uit tot de best luisterende gemeente van Nederland. De Hanzestad bezet met een 6,9 de hoogste positie in de Luistermonitor van afgelopen kwartaal, waarin de dertig grootste gemeenten van het land onder de loep zijn genomen. Dordrecht en Groningen maken de top 3 compleet.

Met name de mate waarop gemeente Zwolle belangstelling toont maakt dat inwoners zich gehoord voelen, stellen de onderzoekers. Op dit vlak scoort deze gemeente als enige een voldoende. Delft is hekkensluiter met een 5,4. In algemene zin valt verder op dat jonge inwoners (tot 40 jaar) hun gemeente een hoger cijfer geven (gemiddeld een 6,4) dan oudere inwoners (gemiddeld een 6,1). Lager opgeleiden zijn minder tevreden (6,1) dan hoger opgeleiden (6,3) en de lagere inkomensgroepen zijn ook minder tevreden (6,1) dan de grotere verdieners (6,4). Een hoger luistercijfer behalen kan volgens senior research consultant Niels Couvreur onder meer door open te staan voor feedback en burgers serieus te nemen. ‘Bijvoorbeeld door middel van het opzetten van een luisterpanel.’

In totaal vroeg MWM2 1.500 mensen de luisterkwaliteiten van gemeenten te beoordelen op onder meer de mate van reageren en belangstelling tonen. De jongste uitkomsten zijn relatief laag vergeleken met de resultaten van de telecombranche, waar de Luistermonitor vorig kwartaal werd uitgereikt. Toen kwam Simyo met een 7,6 als beste uit de bus.

comments powered by Disqus