Nieuw: universitaire opleiding datascience

Nieuw: universitaire opleiding datascience
  • 1 december 2016
  • Redactie

Koningin Máxima opent vandaag een nieuwe universitaire opleiding voor datascience in ’s-Hertogenbosch. De initiatiefnemers zijn uit op een transparanter en betrouwbaarder gebruik van big data.

Wetenschappers van 11 Nederlandse organisaties en universiteiten bundelen de krachten in een onderzoekscollectief om te komen tot een ‘duurzame’ en eerlijke omgang met de dagelijkse groeiende hoeveelheid digitale gegevens. Dit samenwerkingsverband, dat opereert onder de naam Responsible Data Science (RDS), meent dat grondig wetenschappelijk onderzoek benodigd is om nieuwe omgangsvormen af te spreken. Volgens de betrokkenen zijn er namelijk groeiende misstanden in relatie tot met privacy, interpretatie en misbruik van gegevens.

Trump
Hoogleraar Wil van de Aalst van de TU Eindhoven is trekker van dit nieuwe initiatief. Hij vindt de actuele commotie rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen illustratief voor het foutieve gebruik van big data. Vooraf voorspelde vrijwel ieder invloedrijk onderzoekersbureau Hillary Clinton als nieuwe president, maar Donald Trump kwam als winnaar uit de bus. Volgens The New York Times heeft het falen van de zogenaamde 'number crunchers' grote gevolgen voor het vertrouwen in en de reputatie van datascience en datamining wereldwijd. ‘Niet datascience, maar de gebrekkige kwaliteit en fout datagebruik veroorzaakte dit probleem. De gegevens waarop de peilingen zijn gebaseerd, zijn niet op juiste waarde geschat door een gebrek aan deskundigheid bij onderzoeksbureaus en media die ernaast zaten’, verklaart de Eindhovense professor.

Onder meer Tilburg University biedt eveneens een opleiding aan met een datasciencespecialisatie.


Fotobijschrift: de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) is gevestigd in het voormalig klooster Mariënburg in Den Bosch.comments powered by Disqus