Chatbot helpt vluchtelingen in asieldoolhof

Chatbot helpt vluchtelingen in asieldoolhof
  • 7 maart 2017
  • Redactie

Vluchtelingen naar de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk kunnen voortaan de hulp van een chatbot inroepen bij het aanvragen van een verblijfsvergunning. Het idee is afkomstig van de student Joshua Browder, die eerder al een chatbot maakte om in beroep te gaan tegen parkeerboetes.

Onder de naam van deze parkeerapp, DoNotPay, biedt een chatbot via Facebook Messenger vluchtelingen hulp bij het beantwoorden van vragen in het aanvraagproces. Gebruikers krijgen een aantal vragen voorgelegd, zodat duidelijk wordt welke aanvraag een vluchteling moet invullen en of een vluchteling volgens internationale wetgeving in aanmerking komt voor asielbescherming.

Juristen
Browder vertelt aan de Britse krant The Guardian: ‘Het moest helemaal goed zijn, omdat het zo’n ingewikkeld onderwerp is. Tijdens het ontwerpen heb ik juristen ernaar laten kijken, waarna ik er verder aan sleutelde.’

De vragen zijn in eenvoudig Engels opgesteld. Na het beantwoorden hiervan, krijgen de vluchtelingen hulp bij het invullen van de aanvraag. Zodra deze is verstuurd, worden de gegevens binnen 10 minuten van de server verwijderd. Er zijn plannen om de dienst in meer talen beschikbaar te stellen, momenteel werkt Browder aan een Arabische vertaling.

comments powered by Disqus