2.000 patiënten VUmc dupe van datalek

2.000 patiënten VUmc dupe van datalek
  • 1 juni 2017
  • Redactie

Het VU medisch centrum is getroffen door een datalek. Dat maakte het ziekenhuis deze week zelf bekend. Een usb-stick met daarop gegevens van bijna 2.000 patiënten is gestolen bij een medewerker van Roche Diagnostics Nederland die onderhoud aan apparatuur had gedaan.

Volgens het ziekenhuis zijn de gegevens, onder meer over bij het VUmc uitgevoerde handelingen, onbedoeld op de stick terechtgekomen door een verkeerde instelling in de apparatuur. Van de diefstal is aangifte bij de politie gedaan. Daarnaast is ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de hoogte gesteld. De patiënten van wie gegevens op de stick staan, zijn inmiddels per persoonlijke brief op de hoogte gesteld en hebben daarin excuses aangeboden gekregen.

Datalekken in de zorg
De AP had eerder deze maand al laten weten dat in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 2.300 datalekken zijn gemeld. De sector gezondheid en welzijn leverde hier met 27 procent het grootste aandeel van. Andere sectoren zijn financiële dienstverlening (21%) en openbaar bestuur (20%).

In totaal zijn in deze periode 135 onderzoeken gestart naar beveiliging en datalekken. Dit gaat ook om mogelijke datalekken bij organisaties die deze niet hebben gemeld. Een deel van de onderzoeken loopt nog in het tweede kwartaal. Het merendeel van de onderzochte organisaties kreeg een waarschuwing van de autoriteit. Over het algemeen leidde dat tot beëindiging van de overtreding. Er zijn in het eerste kwartaal van 2017 geen boetes uitgedeeld.

comments powered by Disqus