Bedrijfscultuur reden voor weigeren aangeboden baan

Bedrijfscultuur reden voor weigeren aangeboden baan
  • 15 juni 2017
  • Redactie

Bijna de helft van de Britten heeft weleens een baan afgeslagen. De meest voorkomende reden is een verkeerde bedrijfscultuur. 47 procent van de kandidaten heeft het gevoel niet overweg te zullen kunnen met het nieuwe team. Dat blijkt uit onderzoek van het platform Hibob onder 2.000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk.

Een andere genoemde reden is dat het uiteindelijke aanbod niet overeenkwam met wat beloofd was tijdens het sollicitatiegesprek, gevolgd door de verwachting dat de baan de kandidaat niet vooruit helpt in zijn carrière. Ontevredenheid over de hoogte van het geboden salaris volgt op de vierde plek.

Leeftijdsverschillen
Volgens de onderzoekers zijn mannen 10 procent vaker geneigd om een aanbod af te wijzen dan vrouwen. Verder wijzen 16- tot 24-jarigen het minst vaak een baan af. 55-plussers zijn daar het snelst toe geneigd. Ook zou een kandidaat in Londen het vaakst een baan afwijzen, terwijl dat in Wales het minst gebeurt. Welshmen vinden bovendien de hoogte van het salaris minder belangrijk dan andere landgenoten. Vooral Noord-Ieren nemen de hoogte van het loon mee in hun beslissing.

De onderzoekers concluderen dat het voor recruiters goed is om tijdens sollicitatiegesprekken de bedrijfscultuur ter sprake te brengen. Hierdoor kunnen sollicitanten beter inschatten of een bedrijf bij ze past en voorkomen bedrijven dat ze later met een groot personeelsverloop te maken hebben. Een gebrek aan overeenstemming tussen een bedrijf en de werknemers brengt, onder meer als gevolg van het hoge verloop, kosten met zich mee die 50 tot 60 procent bovenop de salarissen kunnen komen.

comments powered by Disqus