Vernieuwde collectebus maakt contactloos betalen mogelijk

Vernieuwde collectebus maakt contactloos betalen mogelijk
  • 29 augustus 2017
  • Redactie

Een groep van 21 goede doelen in ons land gaat vanaf september de straat op met een nieuwe soort collectebus. Hierin is een pinapparaat ingebouwd, zodat potentiële donateurs contactloos kunnen betalen. Contant geld doneren blijft nog steeds mogelijk.

De ‘collectebus nieuwe stijl’ wordt overmorgen gepresenteerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Bij de start gaat het om 500 bussen die in 50 gemeenten kunnen worden ingezet. Tot de deelnemende goede doelen behoren onder meer KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, Amnesty International en het Leger des Heils.

Modernisering
Om kosten te besparen rouleren de bussen tussen de organisaties, die elk hun eigen collecteweken hebben. Hiervoor stelt het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) ieder jaar een rooster op. Met de vernieuwde bus willen de goede doelen het collecteren moderniseren. Contactloos betalen neemt toe en mensen hebben steeds minder kleingeld in huis.

Drie jaar geleden vond er al een proef plaats met mobiele pinapparaten tijdens het collecteren. Toen bleek dat het gemiddeld gedoneerde bedrag was gestegen van gemiddeld € 1 bij een contante gift naar ruim € 5 bij een mobiele pintransactie. Ook bestaat sinds 2015 de mogelijkheid om via internet te collecteren. Organisaties als CliniClowns en Alzheimer Nederland hebben zich bij het initiatief Digicollect aangesloten. Daarnaast halen goede doelen ook steeds vaker op andere manieren geld binnen, bijvoorbeeld door een ‘beleving’ aan te bieden in ruil voor een financiële bijdrage.

comments powered by Disqus