Kenniscentrum voor AI van start in Leeuwarden

Kenniscentrum voor AI van start in Leeuwarden
  • 7 september 2017
  • Redactie

Leeuwarden krijgt het eerste Nederlandse kenniscentrum voor kunstmatige intelligentie (AI). Op de Kenniscampus van NHL Hogeschool in de Friese hoofdstad kunnen nieuwe bedrijven vanaf deze herfst terecht voor advies en begeleiding bij de inzet van AI.

De zogeheten incubator richt zich naast AI ook op datawetenschap en aangrenzende technologieën. ‘Voor veel bedrijven is AI de toekomst, ook voor bedrijven in andere sectoren. Denk aan vernieuwingen in de zorg en binnen productiebedrijven. Om nog maar niet te spreken over het Internet of Things dat al niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. Het is daarom belangrijk om nu bedrijven te gaan ondersteunen die hun eerste stappen willen zetten op dit gebied. Zij kunnen de grote spelers van de toekomst worden’, zegt Lennard Drogendijk van Inqubator Leeuwarden tegenover Ondernemend Friesland.

Snelgroeiende sector
Het centrum sluit nauw aan op het onderwijsprogramma van NHL Hogeschool. ‘Het is daarom goed dat de nieuwe Incubator op onze campus is gevestigd om studenten de mogelijkheid te bieden hun eigen bedrijf te starten in deze snelgroeiende sector’, zegt Jan van Iersel, lid van het College van Bestuur van de NHL Hogeschool.

Inmiddels zijn er aanmeldingen uit binnen- en buitenland. Ideeën worden op slagingskans en innovatie beoordeeld door een toelatingscommissie. Daarnaast spelen de ondernemerskwaliteiten van de aanmelder een rol. Drogendijk verwacht dit jaar vier talenten toe te laten. ‘Zij zullen het gehele programma van 6 maanden doorlopen en het vervolgproces zal worden toegespitst op hun behoeften om ervoor te zorgen dat we innovatieve en vooruitstrevende bedrijven in Leeuwarden laten ontstaan en vooral ook behouden voor de regio, met de daarbij horende werkgelegenheid.’

comments powered by Disqus