Patiënten UMC Utrecht krijgen regie over eigen medische beelddata

Patiënten UMC Utrecht krijgen regie over eigen medische beelddata
  • 31 oktober 2017
  • Redactie

Patiënten van het UMC Utrecht krijgen toegang tot hun eigen medische beelddata met de app myBody myData. Volgens radioloog en softwareontwikkelaar Wouter Veldhuis is deze mogelijkheid een langgekoesterde wens van veel patiënten. Zo kunnen ze hun beelden thuis in alle rust nakijken of delen voor een second opinion.

Het ziekenhuis heeft een patiëntfocusonderzoek uitgevoerd om specifieke wensen in kaart te brengen, waarna meer dan 1.000 patiënten met een iPhone of iPad de app hebben gebruikt. Op basis van hun ervaringen zijn het design en de functionaliteit van de app aangepast. Veldhuis heeft bij de ontwikkeling van zijn app onder meer aandacht geschonken aan details die voor patiënten belangrijk kunnen zijn. De achtergrondafbeelding is neutraal of een mannelijke of vrouwelijke torso. De afbeelding is te wijzigen, simpelweg als genderkeuze, of bijvoorbeeld als een vrouw een borstamputatie heeft ondergaan en het aanzien van een vrouwelijke torso te confronterend is.

Interactief
Volgens de makers is de app eenvoudig te gebruiken met een interactief formaat en is deze alleen in een beveiligde omgeving beschikbaar. Patiënten kunnen de beelddata met één druk op de knop delen met een andere arts van hun keuze, direct vanuit de app. Bijvoorbeeld voor een second opinion of aanvullende behandeling, wat ruim 10.000 keer per jaar gebeurt. Die arts krijgt de beelddata rechtstreeks uit het UMC Utrecht, in volledige medische kwaliteit, meteen geschikt voor opname en analyse via het beeldsysteem van zijn of haar eigen ziekenhuis. De patiënt krijgt een melding wanneer de arts zijn gegevens downloadt en ook wanneer hij dat vergeet.

Daarnaast biedt de app opties om het gesprek tussen de patiënt en arts te faciliteren. Patiënten kunnen in de app aantekeningen maken in notitievorm of rechtstreeks op de beelden tekenen, bijvoorbeeld om delen aan te geven waar ze vragen over hebben. Andersom kan ook de arts tijdens een consult vrij op de beelden tekenen om het gesprek te verduidelijken. Nu gebeurt dat vaak op het beeldscherm van de arts en gaat de uitleg verloren wanneer de patiënt de kamer verlaat. In myBody myData worden de beelden met notities of annotaties bewaard en daarbij automatisch opgeslagen, zodat ze bij een volgende afspraak snel en eenvoudig opgezocht kunnen worden.

Zoeksuggesties
Ook geeft de app suggesties en tips voor het zoeken op internet. Veel patiënten ‘googelen’ hun klachten of aandoening. Het ziekenhuis benadrukt dat goed zoeken niet eenvoudig is en dat de app daarom links geeft naar sites met betrouwbare medische informatie en geeft interactieve voorbeelden van zoekopdrachten.

Er ligt inmiddels een goedgekeurd onderzoeksvoorstel gereed om te evalueren wat het gebruik van de app met mensen en hun psyche doet.

comments powered by Disqus