Netflix’ HR-beleid

Netflix’ HR-beleid
 • 22 januari 2018
 • Redactie

Netflix moedigt zijn werknemers actief aan om bij andere bedrijven te solliciteren. Dat schrijft Patty McCord, voormalig hoofd Talentenmanagement bij de streamingdienst, in haar nieuwe boek ‘Powerful: Building a Culture of Freedom and Responsibility’. Business Insider sprak met haar.

De onconventionele managementstijl van Netflix is volgens McCord, die inmiddels een eigen adviesbureau runt, logisch om de volgende vier redenen:

 1. Het helpt je om je persoonlijke doelen scherp te krijgen
  ‘Mijn ervaring is dat je eerlijker bent tegenover een wildvreemde dan tegen je eigen manager’, vertelt ze aan de genoemde nieuwssite. ‘Je weet na een tijdje wat het management wil horen. Een vreemde zal eerder vragen naar wat jij graag zou willen doen en dan zeg jij: ‘Nou, ik heb wel een paar ideeën!’ Een onbekende maakt je opener en minder op je hoede.’
 2. Je leert zien hoeveel je waard bent
  ‘Je wilt weten wat je waard bent voor een ander bedrijf, want dat bepaalt de hoogte van het salaris dat je kunt vragen.’ McCord raadt dit vrouwen in het bijzonder aan: ‘Je moet niet het gevoel hebben dat je vreemdgaat als je bij een ander bedrijf solliciteert. Je bent gewoon aan het uitzoeken wat er in de markt gebeurt.’
 3. Je vergroot jouw netwerk
  ‘Het kan zijn dat je de baan waar je voor solliciteert uiteindelijk niet wilt, maar dat het wel klikt met de mensen die je gesproken hebt. Mooi, dan heb je kandidaten gevonden voor je eigen bedrijf. Alles draait om een goed netwerk.’
 4. Je gaat er jouw huidige werkgever meer door waarderen
  ‘Soms ontdek je dat het gras niet groener is. Ik ken mensen die na een sollicitatie terugkwamen en zeiden: ‘Ik dacht dat andere bedrijven zoveel cooler waren en dat daar zoveel meer mogelijkheden zouden zijn. Maar toen ik er op bezoek was, realiseerde ik me dat ik mijn huidige werk heel leuk vind, en ik blijf graag.’ ’

De filosofie achter Netflix’ sollicitatiebeleid is volgens de auteur dat je een team bent, geen familie. Als werkgever ben je niet verplicht om een werknemer te houden en andersom is dat net zo.

Medewerker aan zet
De streamingdienst houdt er op meerdere vlakken een afwijkende HR-policy op na. Sinds 2,5 jaar mogen medewerkers bijvoorbeeld het eerste jaar na de geboorte of adoptie van hun kind zo vaak als gewenst thuisblijven en worden zij volledig doorbetaald. Dit geldt voor zowel vaders als moeders. Het bedrijf hoopt zo meer talentvolle medewerkers aan te trekken en te behouden.

Ook in Amsterdam heeft Netflix een eigen vestiging, incluis een klantenserviceafdeling.

comments powered by Disqus