Virtuele coach motiveert PTSS-patiënten

Virtuele coach motiveert PTSS-patiënten
  • 02 februari 2018
  • Redactie

Promovenda Myrthe Tielman van de TU Delft heeft een virtuele coach ontwikkeld die positief kan bijdragen aan de therapie van mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), zoals oorlogsveteranen en slachtoffers van seksueel misbruik tijdens hun jeugd.

De coach kan patiënten motiveren om hun therapie vol te houden en hen helpen met het ophalen van traumatische herinneringen als onderdeel van een exposuretherapie. Uiteindelijk streven de initiatiefnemers er naar om thuisbehandeling voor mensen met PTSS mogelijk te maken. Tielman: ‘De inzet van e-health toepassingen kan bijvoorbeeld een oplossing bieden voor patiënten die ver moeten reizen, maar ook voor patiënten die hun ervaringen liever privé houden.’

VR
Patiënten kunnen hun eigen virtuele coach deels zelf samenstellen door het kiezen van een uiterlijk en stem. ‘Soms bepaalt het systeem hoe de coach er uitziet, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de virtuele coach lijkt op de dader van het seksueel misbruik’, verklaart de promovenda. De menselijke therapeut kan het verloop van de virtual reality therapie op afstand volgen en indien nodig contact opnemen met de patiënt.

Lees hier meer over het onderzoeksproject ‘Virtual eCoaching and Storytelling technology for Post-traumatic stress disorder treatment’, ofwel VESP.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link