Werknemers blijken niet bang voor robotcollega's

Werknemers blijken niet bang voor robotcollega's
  • 15 februari 2018
  • Redactie

Uit onderzoek van Pegasystems blijkt dat artificial intelligence kan bijdragen aan meer autonomie en arbeidsvreugde onder werknemers. 88 procent van de ondervraagde senior executives gaf aan geen moeite te hebben met robotcollega’s.

Voor het onderzoek werden internationaal 845 senior executives gevraagd naar hun mening over de toekomst met robotcollega’s. De respondenten zijn optimistisch over slimme machines: bijna 70 procent zegt te verwachten dat de term workforce ook gaat bestaan uit de samenwerking tussen intelligente machines en mensen. Precies diezelfde hoeveelheid respondenten gaf aan dat automatisering van langdurige en handmatige processen medewerkers de kans biedt zichzelf te ontplooien en niet regelrecht hun baan verliezen. 

Klantgerichte functies
Vooral medewerkers in klantgerichte functies zouden volgens het onderzoek de vruchten moeten plukken van de nieuwe collega’s: de respondenten verwachten dat de werktijden flexibeler worden, dat werknemers zich meer kunnen richten op uitdagende taken en er zouden meer mogelijkheden zijn voor afwisselend en lonend werk. Robotcollega’s zouden alledaagse routinehandelingen en ergernissen wegnemen en de medewerkers meer verantwoordelijkheid bezorgen.

Het menselijke aandeel in het bedrijf blijven de executives belangrijk vinden. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het veel geïnterviewden niet hindert een robotcollega naast zich te hebben in een gelijkwaardige functie, maar bijna 80 procent gaf aan zich niet comfortabel te voelen bij een intelligente machine als leidinggevende. 

comments powered by Disqus