Rode Kruis start samenwerking voor kwetsbare patiënten

Rode Kruis start samenwerking voor kwetsbare patiënten
  • 16 maart 2018
  • Redactie

Het Rode Kruis begint in samenwerking met drie Rotterdamse ziekenhuizen en zorginstelling Laurens een proef om kwetsbare patiënten terug naar huis te begeleiden. De pilot, waaraan het Maasstad Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het IJsselland Ziekenhuis meedoen, zal een looptijd hebben van drie maanden.

Van de Spoedeisende Hulp naar huis is voor veel kwetsbare patiënten een reden tot zorgen en zorgt in sommige gevallen voor nog vollere ziekenhuizen. Doel van de proef is daarom om ziekenhuizen te ontlasten. Kwetsbare patiënten op de SEH mogen in sommige gevallen wel naar huis, maar kunnen dit fysiek gezien niet en hebben geen netwerk waar zij op terug kunnen vallen. De patiënten blijven in dit geval langer dan nodig in het ziekenhuis, waardoor er geen plaats is voor nieuwe patiënten.

De proef zal volledig worden gedraaid op vrijwilligers van het Rode Kruis. Zorginstelling Laurens zal een schakelrol in de proef vervullen.
Het ziekenhuis meldt de patiënt aan bij aanmeldpunt LaurensEntree, die vervolgens het Rode Kruis inschakelt. De vrijwilligers bekijken vervolgens of de patiënt nog aanvullende zorg nodig heeft en of er sprake is van een veilige woonsituatie. Uiteindelijk koppelt het Rode Kruis dit terug naar Laurens, die aansluitend kunnen schakelen tussen mantelzorgers of thuiszorg.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link