Bedrijven cijferen oudere ICT'ers weg

Bedrijven cijferen oudere ICT'ers weg
  • 24 april 2018
  • Redactie

Ondanks de grote krapte op de IT-arbeidsmarkt laten werkgevers oudere ICT’ers links liggen. Werknemers van boven de 45 jaar oud gaven aan zich door hun leeftijd zorgen te maken over hun arbeidspositie.

Dat blijkt uit de ‘Factsheet voor ICT-beroepen’, dat het UWV recentelijk publiceerde. Het onderzoek werd uitgevoerd in combinatie met de Salary Survey van AG Connect, waar circa 2.600 IT’ers voor werden ondervraagd.
Van de IT’ers boven de 55 jaar vindt slechts 33 procent binnen een jaar een nieuwe baan – dit tegenover werkzoekenden tussen de 25 en 35 jaar, waarvan bijna 80 procent binnen een jaar een nieuwe baan vindt. Tevens wordt de oudere arbeidsgroep nauwelijks benaderd door headhunters en recruiters.

Verouderde kennis
‘Ik ben straks niet meer onder de veertig jaar en zie mijn leeftijd als beperkende factor’, was één van de reacties. ‘Na mijn veertigste ben ik minder aantrekkelijk voor werkgevers om in mij te investeren.’ Het UWV geeft aan een kwalitatieve mismatch te signaleren: de know-how binnen de ICT is vaak specifiek en moet up-to-date blijven. Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur sectoren en beroepen bij het UWV, licht toe: ‘Wellicht heeft een groep werkzoekenden – en dan denk ik met name aan oudere ICT’ers – verouderde certificeringen, opleidingen of werkervaring. Die groep is bovendien vaak in de ogen van werkgevers niet meer schoolbaar.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • HRM
  • Reacties
  • Link