Jonge werknemer betwijfelt verandervermogen

Jonge werknemer betwijfelt verandervermogen
  • 16 april 2018
  • Redactie

Voornamelijk jongere medewerkers hebben weinig vertrouwen in het verandervermogen van de organisatie waarvoor ze werken. In het algemeen denkt meer dan een derde van de recent ondervraagde medewerkers dat hun organisatie niet of nauwelijks in staat is om te veranderen.

Bovenstaande blijkt uit de Nationale Benchmark Verandervermogen, die eens per twee jaar wordt uitgevoerd door Business Fitscan. Ditmaal zijn ruim 1.500 Nederlandse arbeiders ondervraagd. Op basis van een rating tussen -100 en +100 is in kaart gebracht hoe hoog het verandervertrouwen van managers en medewerkers is. Hierin is een lichte stijging zichtbaar: in 2016 stond de teller op -29, in 2018 op -20.

Veranderbranches
Medewerkers tussen de 25 en 35 jaar oud hebben nog minder vertrouwen in hun organisatie (-38). Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak bij gebrekkige betrokkenheid en binding met jonge medewerkers. Medewerkers in de zorg (-13) hebben het grootste vertrouwen in de verandercapaciteiten van hun werkgevers. Daartegenover staan ambtenaren, die met een gemiddelde score van -42 weinig vertrouwen hebben in een metamorfose.

Uit het onderzoek blijkt dat zeventig procent van de veranderingen alsnog op niks uitloopt. Daarbij ziet slechts twintig procent van de werknemers grote urgentie om zich aan te passen. In de financiële sector is dit percentage hoger met 33%. Volgens Business Fitscan moeten bedrijven een heldere koers neerzetten en medewerkers betrekken bij de plannen om ze te blijven motiveren.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link