ECP biedt handvaten voor AI-implementatie

ECP biedt handvaten voor AI-implementatie
  • 25 May 2018
  • Redactie

Angst voor kunstmatige intelligentie en de focus op doemscenario’s belemmert de implementatie van slimme algoritmes binnen bedrijven, stelt het Platform voor de Informatiesamenleving (ECP). Middels een whitepaper en een werkgroep wil het platform bedrijven handvaten bieden.

Naast het opzetten van een speciaal ingerichte werkgroep Kunstmatige Intelligentie, schreef Daniël Frijters namens de ECP onlangs de whitepaper ‘Artificial Intelligence – Gespreksstof en handvaten voor een evenwichtige inbedding in de samenleving’. Hiermee wil het platform doemscenario’s, hypes en realiteit van elkaar wil onderscheiden. In een interview met BNR Nieuwsradio licht Frijtens toe hoe het platform bedrijven wil helpen om kunstmatige intelligentie op een verantwoorde manier te implementeren.

Hype VS realiteit
‘Het is goed om af en toe stil te staan bij de doemscenario’s van AI, om over de implementatie te blijven nadenken. Het is een hype: er wordt heel veel gepraat over artificial intelligence, maar de realiteit is dat al heel veel diensten er gebruik van maken, om men zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.’ Er gaat volgens Frijters veel energie verloren in onderzoek naar de doemscenario’s rondom kunstmatige intelligentie, terwijl beter gekeken kan worden hoe een toepassing transparant te maken. ‘Je moet je afvragen welke rol de mens speelt: je moet de keuzes checken die het algoritme maakt en iemand aanwijzen die daar verantwoordelijk voor is.’ Transparantie is hier volgens Frijtens key: ‘Het is belangrijk om te kunnen terugkijken wat er misging.’

Maatschappelijke normen en waarden
Op de vraag hoe Frijtens voorstelt AI aan te pakken, antwoordt hij dat hij het ziet als een drietrapsraket. ‘We hebben met bedrijven en overheden gekeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat waarden vanuit de samenleving in slimme algoritmes integreren.’ Hij stelt dat het belangrijk is om normen en waarden in kaart te brengen, zoals transparantie en baanbehoud. ‘De vervolgstap is hoe deze kunnen worden toegebracht in het ontwerpproces en hoe we deze kunnen integreren in kunstmatige intelligentie.’ Frijtens concludeert dat het ECP een onafhankelijk platform wil bieden om door te werken in een AI toepassings-assessment, moet een verantwoorde AI-toepassing als doel.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link