EC roept slimme koppen bij elkaar

EC roept slimme koppen bij elkaar
  • 18 juni 2018
  • Redactie

De Europese Commissie heeft deze week een deskundigengroep voor de implementatie van kunstmatige intelligentie opgesteld. Onderwerpen als transparantie, veiligheid en banentoekomst moeten door de groep worden besproken, waarna eind 2019 de richtlijnen aan de EC worden teruggekoppeld.

Binnen de groep zullen ruim 150 experts uit de academische wereld, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld plaatsnemen. Zij zullen aanbevelingen doen aan de Europese Unie, die worden gebruikt voor de ontwikkeling van beleid, wetgeving en een digitale strategie. Naast de eerdergenoemde onderwerpen vormt de bescherming van privacy een groot vraagstuk.

Vertrouwen bouwen
‘Kunstmatige intelligentie biedt enorme potentiële voordelen, maar ook uitdagingen’, aldus commissaris voor Digitale Economie en Samenleving Mariya Gabriel. ‘Daarom is het essentieel om alle actoren te betrekken[…]. Ik heb er alle vertrouwen in dat we er samen voor zullen zorgen dat AI-systemen voor iedereen worden ontwikkeld, met inachtneming van onze waarden en fundamentele rechten.’ De Europese Commissie moedigt bedrijven onder meer aan om best practices te delen, bij te dragen aan AI-richtlijnen omtrent ethiek en deel te nemen aan het publiekelijk debat. Dit moet het vertrouwen omtrent de acceptatie van kunstmatige intelligentie bevorderen.

comments powered by Disqus