Gemeenten kappen proef anoniem solliciteren af

Gemeenten kappen proef anoniem solliciteren af
  • 21 juni 2018
  • Redactie

Veel gemeenten stoppen met het initiatief om anoniem te solliciteren. Het aantal sollicitanten met een niet-westerse achtergrond nam bij een aantal overheidsinstanties niet significant toe, dus miste het initiatief zijn doel.

Het doel van anoniem solliciteren is dat werkgevers slechts kunnen gissen naar de etnische achtergrond van de sollicitant. Dit zou arbeidsdiscriminatie uiteindelijk moeten verminderen. Nederlandse gemeenten hebben hierin het voorbeeld opgevolgd van de Zweedse overheid, die de aanpak al langer heeft geïmplementeerd.

Wisselend positief
Inmiddels hebben vijf grote gemeenten de proef afgekapt: Zwolle, Groningen, Utrecht, Nijmegen en Amersfoort. De ervaringen met het nieuwe fenomeen lopen uiteen. Den Haag is volgens NOS positief over het anoniem solliciteren – daar zijn ook bewustwordingscampagnes en trainingen geïnitieerd. De gemeente zegt dat deze combinatie ervoor zorgt dat er een diverser personeelsbestand tot stand is gekomen. Den Bosch en Arnhem staan dusver ook nog positief tegenover de proef.
NOS schrijft dat het tot dusver te vroeg is om te stellen dat de proef niet heeft gewerkt.

comments powered by Disqus