Een lesje in Internet of Things

Een lesje in Internet of Things
  • 12 juli 2018
  • Redactie

Een collectief van dertig senioren nam onlangs deel aan een Internet of Things-hackaton, georganiseerd door Futurelab (innovatiecentrum van T-Mobile) en Klup (social app voor 50-plussers). ‘Het is mooi om op deze leeftijd betrokken te worden bij de nieuwste ontwikkelingen.’

De sessie startte met een vragenvuur aan senioren, met als doel hun ervaringen met IoT in kaart te brengen. Vervolgens werden zij uitgedaagd een eigen IoT-oplossing te ontwikkelen met behulp van de allerlaatste technieken. De kennis en inzichten die deze dag hebben opgeleverd, worden ingezet om nuttige Internet of Things-oplossingen voor de maatschappij te ontwikkelen.

Kennisdeling
‘IoT is straks niet meer weg te denken uit het dagelijks leven’, vertelt Ewout Karel, senior innovation manager van Futurelab. ‘50-plussers weten als geen ander hoe de komst van nieuwe technieken de maatschappij beïnvloedt. Ze hebben immers de introductie van computers en het internet meegemaakt. Wij kunnen veel van deze kennis leren en dit meenemen in de ontwikkeling van relevante ideeën.’ Eén van de geluiden die zijn innovatieteam vaak terug hoort komen, is dat 50-plussers een sociaal component in de techniek missen. Juist daar liggen mooie kansen voor IoT, stelt Karel, bijvoorbeeld bij een brandalarm. ‘Door jouw brandalarm aan te sluiten op het netwerk van jouw buren, worden zij óók gewaarschuwd als er brand ontstaat. Dit draagt direct bij aan de veiligheid.’

Tijdens de hackaton volgden de senioren onder meer een IoT-workshop, waarin zij een IoT-apparaat maakten voor een geranium (zie foto bovenaan). Deelnemer Jaap Houweling vond het een prachtervaring: ‘Een IoT-oplossing bouwen was makkelijker dan ik dacht, ook voor ons ligt dit binnen handbereik. Het is mooi om op deze leeftijd betrokken te worden bij de nieuwste ontwikkelingen, en daarnaast was het erg gezellig met elkaar.’

comments powered by Disqus