Kantoortuin doodt interactie

Kantoortuin doodt interactie
  • 19 juli 2018
  • Redactie

De persoonlijke interactie tussen medewerkers vermindert met 70% wanneer collega’s zich omgeven in een kantoortuin. Communicatie via e-mail neemt in kantoortuinen tot de helft toe, leert onderzoek van Harvard.

Waar een kantoortuin als doel heeft om een levendiger werkomgeving te creëren en productiviteit te bevorderen, blijkt dit de volgens onderzoekers niet het geval te zijn. Op basis van digitale gegevens van proefpersonen onderzocht Harvard het effect van een kantoortuin op persoonlijk en digitaal contact tussen medewerkers. De studie vond plaats in twee grote bedrijven – drie weken vóór en drie weken na het invoeren van een kantoortuin. De proefpersonen in het experiment droegen onder andere microfoons, waarna de onderzoekers vaststelden of er interactie ontstond.

Bureauruimte
Hoe dichter bureaus bij elkaar staan, hoe meer interactie er ontstaat. Zodra anderen fysiek dichterbij zijn, zijn medewerkers zich daar sneller bewust van en zijn ze eerder geneigd om gesprekken te beginnen. De onderzoekers spreken van een opmerkelijk effect, aangezien de nabijheid van collega’s in één grote ruimte blijkbaar toch grote impact heeft.

Waarschuwing
De onderzoekers waarschuwen aan de hand van de resultaten dat medewerkers verlangen naar privacy en dat privacy de productiviteit kan verhogen. In een kantoortuin kan men er daarom voor kiezen om privacy op een andere manier te behouden, bijvoorbeeld door een andere communicatiemethode te kiezen zoals e-mail.

Het volledige onderzoek is hier te vinden.

comments powered by Disqus