Meer autonomie ajb

Meer autonomie ajb
  • 23 augustus 2018
  • Redactie

Actueel onderzoek van Effectory uitgevoerd, onder ruim 23.000 werknemers, leert dat 52% autonomie mist op het werk. Mannen ervaren bovenal vaker autonomie (56%) dan vrouwen (44%), zo blijkt.

Autonomie is de mate waarin medewerkers de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen over de inhoud en planning van hun werk. Die vrijheid zorgt ervoor dat ze hun werk kunnen invullen op een manier die goed bij hen past. Medewerkers die zich autonoom voelen, zijn gelukkiger, lossen problemen gemakkelijker op, werken productiever en blijven langer in dienst bij hun werkgever. Er is een groot verschil tussen grote organisaties (vanaf 500 medewerkers) en kleine organisaties (tot 100 medewerkers), leren deze onderzoeksresultaten. Voelt bij grote bedrijven 34% van de medewerkers zich autonoom, bij kleine organisaties is dat 79%.

Bevlogenheid
‘In Nederland wordt volop geëxperimenteerd met zelforganiseren. En toch ervaart de meerderheid van de medewerkers verrassend genoeg niet voldoende vrijheid om hun functie zelfstandig in te vullen. Dat is zonde, want autonomie maakt werken veel leuker en interessanter, stelt Baran Metin, data-analist bij Effectory. ‘Binnen de vastgestelde kaders is een zekere mate van vrijheid essentieel om je eigenaar te voelen van je baan. 79% van de autonome medewerkers is bevlogen; dat is ver boven het landelijk gemiddelde (56%). Autonome medewerkers ervaren meer rolduidelijkheid en ze functioneren stukken beter.’

Bron: HR Praktijk

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link