Patiëntenfederatie springt in bres voor privacy

Patiëntenfederatie springt in bres voor privacy
  • 17 augustus 2018
  • Redactie

De Nederlandse Patiëntenfederatie vindt dat de nieuwe fraudewet te weinig rekening houdt met de privacy van de patiënt en wil hier verandering in zien. Het wordt door de nieuwe wet gemakkelijker om gegevens over patiënten uit te wisselen.

Het kabinet kwam afgelopen april met het programma Rechtmatige Zorg, om fraude in de zorgsector te bestrijden. Onderdeel hiervan is het Waarschuwingsregister Zorg, wat zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten in staat stelt om zorggegevens met elkaar uit te wisselen. De organisatie zegt dat het wetsvoorstel te weinig concreet is en de reikwijdte van de wet verbreed moet worden. Het gaat immers niet alleen over duidelijk geconstateerde fraude, maar ook over opgemerkte eerste signalen. De federatie vindt dit een risico. ‘Als niet duidelijk is wanneer er sprake is van fraude, kan de regeling mogelijk breder toegepast worden waarvoor zij bedoeld is. Dit vinden wij onwenselijk.’

Patiënt buiten spel
Uit de toelichting van het wetsvoorstel blijkt dat een patiënt geen toestemming hoeft te geven voor het delen van gegevens. Daarnaast is de Patiëntenfederatie verontrust over de mogelijkheid dat de patiëntinformatie wordt doorgespeeld naar derde partijen. Naast de federatie bekritiseren artsenorganisatie KNMG, GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland de inhoud van het wetsvoorstel.

comments powered by Disqus