Rust als tool om burn-outs te voorkomen

Rust als tool om burn-outs te voorkomen
  • 07 augustus 2018
  • Redactie

Organisaties en managers kunnen meer inspanningen verrichten om burn-outs te voorkomen, zegt Deloitte op basis van eigen onderzoek onder ruim 1.000 werknemers in Amerika. Bijna 70 procent van de respondenten gaf aan dat ze vinden dat hun werkgever niet genoeg doet om burn-outs te voorkomen.

Ondanks dat 87 procent van de werknemers in de survey aangaf passie te hebben voor hun werk, gaf bijna 8 op de 10 werknemers aan de tekenen van een burn-out te ervaren. Jen Fisher, nationaal managing director Welzijn bij de organisatie, geeft namens Deloitte advies aan managers hoe zij overspannen werknemers kunnen voorkomen.

Schep rust
Volgens Fisher vinden burn-outs plaats wanneer werknemers niet genoeg ruimte krijgen om zich los te maken van hun werkzaamheden, uit te rusten en zich te concentreren op hun privéleven. ‘Helaas heeft bijna 30 procent van de respondenten aangegeven dat ze consequent lange uren in het weekend maken, plus dat minder dan de helft alle vakantiedagen gebruikt. Toen we vroegen waarom, was de belangrijkste reden dat de respondenten zich zorgen maakten dat er problemen zouden ontstaan als ze zich niet zouden bezighouden met hun werk, gevolgd door het niet kunnen halen van deadlines of te kunnen voldoen aan de verwachtingen van managers.’

Voordelen van vrije tijd
Het is cruciaal voor managers om een omgeving te creëren waarin vrije tijd nemen niet alleen is toegestaan, maar zelfs wordt aangemoedigd. Tevens zegt Fisher dat het verstandig is voor organisaties om voordelen voor werknemers uit te breiden. ‘De respondenten uit het onderzoek hadden veel suggesties, waaronder gezondheidsprogramma's voor het kantoor en wellnessprogramma's en betaalde tijd voor 'geestelijke gezondheid' of hersteldagen. […] Stress is onvermijdelijk op de werkplek en in het leven, maar het hoeft niet doordringend te zijn. Organisaties kunnen en moeten een actievere rol spelen in het voorkomen van burn-outs’, aldus de welzijnsexpert.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • HRM
  • Reacties
  • Link