Whatsappen met collega’s irritant bevonden

Whatsappen met collega’s irritant bevonden
  • 28 augustus 2018
  • Redactie

‘Er is sprake van een haat-liefde verhouding’, maakt Barry Wissink, directeur Tele2 Zakelijk, op uit de vandaag gedeelde uitkomsten van het onderzoek dat zijn organisatie onlangs deed naar het gebruik van WhatsApp op de werkvloer. ‘Hoe geliefd WhatsApp ook is, als gevolg van de ergernissen verlangen we naar een Out of Office-reply op de tool.’

Uit het onderzoek, dat gehouden is onder ruim 1.500 werkgevers en werknemers tussen de 18 en 65 jaar, blijkt dat 46% van werkend Nederland het liefst direct uit zakelijke WhatsApp-groepen stapt. Collega’s die buiten werktijd vanalles delen in de ‘werk-appgroep’ wekken het meeste irritatie op (41%), gevolgd door collega’s die overal op reageren, altijd het laatste woord hebben of communiceren met veel hoofdletters en uitroeptekens. Als gevolg hiervan zijn veel werknemers en werkgevers de appgroep liever kwijt dan rijk. Hoewel 43% van werkend Nederland de meldingen van berichten in de werkgerelateerde appgroepen al regelmatig ‘dempt’, snakt bijna een derde van de werknemers naar een Out of Office-reply op de app.

Gouden gedragsregels
Ondanks een behoorlijke dosis irritatie, blijkt zakelijk WhatsApp-contact met collega’s volgens Tele2 Zakelijk toch ook aantoonbaar bevorderlijk voor de onderlinge relaties. De app zorgt in bijna de helft van de gevallen voor een betere band tussen collega’s. Bovendien heeft de helft van de ondervraagden sinds deelname aan de werkgerelateerde WhatsApp-groep een betere verstandhouding met het team. ‘Zakelijke inzet van WhatsApp lijkt ingegeven door de gewoonte vanuit privégebruik en wint snel terrein. Maar niet iedereen is hiervan gediend. Het is duidelijk dat zowel werkgever als -nemer moet aftasten hoe deze nieuwe vorm van bereikbaarheid iets toevoegt’, meent Wissink.

Op basis van de verworven inzichten komt zijn organisatie tot de volgende drie ‘gouden gedragsregels voor WhatsApp op de werkvloer’:

  1. Geen privéberichten delen in zakelijke app-groep.
  2. Niet een enkele collega aanspreken in de zakelijke app-groep, zoals bij felicitaties.
  3. Alle informatie in één bericht plaatsen, niet in separate berichten.
comments powered by Disqus