Digitaal vliegt Arnhemse burger om de oren

Digitaal vliegt Arnhemse burger om de oren
  • 17 oktober 2018
  • Redactie

De gemeente Arnhem start deze maand met twee initiatieven die moeten bijdragen aan een betere digitale dienstverlening. Woordvoerder Maurice Chattelin doet een boekje open over het inzetten van online mogelijkheden: ‘De gemeente wil met haar dienstverlening graag aansluiten bij de behoefte en wensen van haar inwoners.’

Burgers in de Gelderlandse hoofdstad kunnen nu contact opnemen middels WhatsApp. Volgens Chattelin is de impact best aanzienlijk: qua webcare, waar ook Facebook en Twitter onder vallen, is WhatsApp binnen een paar weken uitgegroeid als meest gebruikte digitale kanaal. Burgers moeten laagdrempeliger contact kunnen opnemen met de gemeente. Het sluit beter aan, zegt Chattelin. ‘WhatsApp is een veelgebruikt medium dat vooral voor snelle en praktische vragen wordt gebruikt, zoals meldingen over de openbare ruimte.‘

Toegankelijk & bereikbaar
Het eenvoudige karakter van WhatsApp als contactkanaal moet ervoor zorgen dat de gemeente toegankelijker wordt voor haar burgers. ‘Digitalisering biedt kansen om te zorgen voor een nog betere en ruimere bereikbaarheid. Mensen verwachten dat inmiddels. De gemeente kan daar niet altijd aan voldoen, maar probeert met webcare betere bereikbaarheid te garanderen’, aldus Chattelin.

Digitale identiteit
Een ander initiatief van de digitaliserende gemeente is het online maken van rijbewijsaanvragen. Sinds twee weken pioniert Arnhem als eerste gemeente van Nederland met een proef waarin burgers digitaal hun rijbewijs kunnen aanvragen. ‘Als gemeente willen we graag onze dienstverlening verder verbeteren én laten aansluiten op de behoefte van de inwoners. Dit is daar een mooi voorbeeld van.’ Arnhem is de eerste van de vijftien gemeenten die minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) heeft aangewezen die met de pilot mogen beginnen. ‘De kans kwam voorbij en die hebben we met beide handen aangegrepen.’ Na een jaar wordt geanalyseerd of digitalisering leidt tot vereenvoudiging en betere fraudebestendigheid van het aanvraag- en afgifteproces van rijbewijzen.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link