Medewerkers centraal op digitale werkplek

Medewerkers centraal op digitale werkplek
 • 4 oktober 2018
 • Redactie

‘Zijn we flexibel genoeg, dan kunnen we juist kansen creëren op het gebied van werk, dánkzij technologie.’ In samenwerking met trendvoorspeller Foresights Factory analyseerde recruitmentbureau Michael Page (PageGroup) technologische trends en de uitwerking hiervan op de werkplek van de toekomst, met als doel bedrijven handvatten te bieden.

 1. Emotionele intelligentie
  Joost Fortuin, managing director bij PageGroup: ‘Chatbots kunnen steeds beter herkennen in welke modus een klant is op basis van hoe hij of zij communiceert, maar er ook daadwerkelijk adequaat op inspelen is een ander verhaal. Het komt uiteindelijk neer op mensenkennis en daar zijn AI’s voorlopig nog niet toe in staat. Het zal dan ook steeds belangrijker worden om goed ontwikkelde empathische vaardigheden te hebben als werknemer.’ Hij vult aan dat het van belang is dat werknemers leren begrijpen hoe de tools werken en hoe ze efficiënt te gebruiken.
   
 2. Niet verleren om te leren
  Het bureau zegt dat het van belang is dat werknemers een leven lang blijven leren. ‘Inmiddels is het essentieel dat je toegevoegde waarde blijft houden in een wereld die heel snel verandert. Werknemers die deze flexibiliteit aan de dag kunnen leggen, hebben automatisch een streepje voor. Van werkgevers wordt aan de andere kant verwacht dat ze leermethodes aanreiken.’
   
 3. AR op de werkvloer
  Augmented reality zal niet alleen gepersonaliseerde ervaringen bieden voor consumenten, ook voor werknemers heeft het mogelijkheden – bijvoorbeeld om eenvoudig te kunnen communiceren met een collega aan de andere kant van de wereld. ‘Een dergelijke doorgetrokken mondialisering stelt natuurlijk ook weer eisen aan medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan de culturele aspecten die bij zo’n nauwe wereldwijde samenwerking komen.’ Empathisch vermogen blijft volgens Fortuin het sleutelwoord.
   
 4. Blockchain
  Door het transparante karakter van de technologie, heeft blockchain veel impact op de manier van werken. ‘Het vermogen op een transparante en veilige manier activiteiten en handelingen bij te houden, zal ervoor zorgen dat tussenpersonen onder toenemende druk staan om hun waarde te bewijzen. Het is echter wel erg belangrijk dat mensen blijven controleren of de informatie die we tot onze beschikking hebben juist is, en dat de bron betrouwbaar is.'
   
 5. De overname der robots
  Het recruitmentbureau kaart de onvermijdelijkheid van de overname van repetitieve en datagedreven taken door robots en AI aan, waardoor de inhoud van werk gaat veranderen. ‘Het kan ertoe leiden dat ons werk steeds inhoudelijker wordt en dat we allerlei verschillende dingen in ons leven kunnen doen. Zo kun je bijvoorbeeld ‘professionele vermoeidheid’ op je vijftigste voorkomen en kunnen we allemaal wat meer gaan genieten en een voller leven leiden.’
comments powered by Disqus