Nederland koploper in AI-landschap

Nederland koploper in AI-landschap
  • 3 oktober 2018
  • Redactie

Meer dan een derde van de onderzochte organisaties in ons land werkt aan AI-projecten die zich in een geavanceerde fase bevinden. Nederland loopt hiermee voor op concurrenten in overige Europese landen.

In opdracht van Microsoft onderzocht EY de vordering van de implementatie van kunstmatige intelligentie in vijftien Europese landen en 277 bedrijven. Daaruit blijkt dat Nederland tot de landen behoort met het hoogste niveau van volwassenheid op het gebied van AI. Als voorbeeld noemt Microsoft het inzetten van machine learning om diensten en producten te verbeteren: in Nederland gebruikt 75 procent van de bedrijven deze technologie.

Medewerkers centraal
Ook op het gebied van deep learning is Nederland bovenaan te vinden: 65 procent van de onderzochte bedrijven zet de technologie in, tegenover het Europese gemiddelde van 39 procent. Over de Nederlandse koploperspositie zegt Surya Ramkumar, directeur Services bij Microsoft: ‘Het onderzoek laat zien dat Nederland er momenteel goed voor staat op het gebied van AI. Maar we kunnen deze voorsprong alleen vasthouden als we nu doorpakken en verder gaan dan alleen pilots.’ Ramkumar zegt dat de implementatie alleen werkt wanneer medewerkers centraal worden geplaatst binnen AI-initiatieven. Hij adviseert daarom een cultuur te creëren waarin kunstmatige intelligentie succesvol inzetbaar is in het voordeel van alle medewerkers.

comments powered by Disqus