Nederlander laat mogelijkheden AVG onbenut

Nederlander laat mogelijkheden AVG onbenut
  • 16 oktober 2018
  • Redactie

Bijna alle Nederlanders (98 procent) blijken op de hoogte van de invoering van de AVG. Desalniettemin laat KPMG-onderzoek zien dat circa 60% van de burgers in het ongewisse is over de rechten die de verordening met zich meebrengen.

‘Aan de ene kant maken veel mensen zich duidelijk zorgen over het feit dat gegevens misbruikt worden, aan de andere kant maken zij nauwelijks gebruik van de mogelijkheden die er zijn om hun privacy beter te waarborgen’, signaleert Koos Wolters, partner bij KPMG. De adviesorganisatie ondervroeg voor het onderzoek ‘Een beetje privacy graag’ zo’n duizend Nederlanders. Daaruit blijkt dat circa 70% van de respondenten privacy als een zeer belangrijk thema beschouwt en meer controle wil over de data.

Privacy statements
Een verklaring voor de het gebrek aan actie van Nederlanders is volgens Wolters de stortvloed aan privacyverklaringen op het moment dat de AVG van start ging. ‘Zo’n 40% heeft de e-mails met verklaringen nauwelijks serieus bekeken.’ De helft van deze respondenten geeft aan alleen de statements te lezen van organisaties waarvan ze het belangrijk vinden hoe ze met persoonlijke gegevens omgaan, zoals zorgaanbieders, verzekeraars en de overheid.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link