‘Geef Patiënten een Stem’-studie van start

‘Geef Patiënten een Stem’-studie van start
  • 20 november 2018
  • Redactie

Amsterdam UMC coördineert een internationaal onderzoek naar de wensen en ervaringen van de patiënt: ‘Geef Patiënten een Stem’. Tijdens de studie worden acuut opgenomen patiënten gevraagd naar overige zorgen die hun herstel in de weg kunnen staan.

De studie wordt uitgevoerd in 73 medische centra wereldwijd: in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Zwitserland, Singapore en Hong Kong. Coördinerend onderzoeker Eva van de Ende zegt dat patiëntgerichtheid tot kwalitatief betere zorg kan leiden. ‘Dit omdat de spoedopname in het ziekenhuis meestal verder gaat dan de medische noodzaak, en erkenning van zijn of haar zorgen draagt bij aan het gevoel van betrokkenheid dat de patiënt ervaart.’

Binnen 24 uur na acute opname wordt de vraag gesteld: ‘Wat is voor u op dit moment het belangrijkste?’. Volgens Van de Ende komt er vaak naar voren dat patiënten zich zorgen maken over de thuissituatie. Op de lange termijn moeten de uitkomsten van het onderzoek zorgen voor een patiëntgerichtere mindset van zorgverleners.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link