QuoteFirst: Esther Perel

QuoteFirst: Esther Perel
 • 30 januari 2019
 • Redactie

Dagelijks worden we blootgesteld aan een enorme informatiebrij, maar alles tot je nemen is natuurlijk een utopie. Deze krenten uit de pap bevelen we je in ieder geval van harte aan.

 • ‘Net als in een huwelijk komen mensen op de werkvloer pas tot het besef hoe scheef het tussen hen zit als er een serieuze crisis losbarst. Terwijl de menselijke relaties tot de bottomline van elk bedrijf moeten behoren: ze zijn de sleutel van succes. […] We hebben de emotionele taal van de liefde op de werkvloer binnengebracht. We spreken over vertrouwen, transparantie, zich veilig voelen, empathie. Dat is een heel nieuw vocabularium voor een bedrijf.’
   
 • ‘Eerst dienden huwelijken om te overleven, dan om erbij te horen, en later om aan al onze verlangens te voldoen. Dezelfde evolutie zie je op het werk. Vroeger zochten we ander werk omdat de fabriek sloot. Nu veranderen we van job omdat we niet snel genoeg promotie krijgen. We werken niet langer om onze job te doen, maar om voldoening te vinden, onszelf te verwezenlijken.’
   
 • ‘Iedereen wil alles in een relatie: geborgenheid, goede seks, vlotte gesprekken en transparantie. Terwijl die zaken niet noodzakelijk samengaan. We wenden ons tot één persoon voor die beschermende en emotionele banden die eerder door meerdere sociale netwerken werden verzorgd. Met het werk is dat hetzelfde. Daarom geeft onze drang om telkens van bedrijf te wisselen een vals gevoel van vrijheid.’
   
 • ‘CEO’s uit die babyboomrelatie worstelen daarmee. Zij vinden hun nieuwe werknemers verwende rotjongens. ‘Je wil al een promotie terwijl je hier pas zes maanden werkt? Je hebt nog niks bewezen, kleuter. Ik heb tien jaar moeten ploeteren voor ik een trapje hoger kon klimmen.’ Maar die kinderen zijn wel onze kinderen, hè. Ze komen niet van een andere planeer: we hebben ze zelf zo opgevoed.’
   
 • ‘Er zijn moonshots genoeg: bedrijven bereiden de toekomst voor van transport, cybersecurity, voedsel, gezondheid, de ruimtevaart. Maar niemand heeft een plan dat inspeelt op de toekomst van relaties. Ik vind dat ongelooflijk, en ik vind het gevaarlijk. […] De architectuur van ons leven is fundamenteel aan het veranderen. We digitaliseren alles, maar staan niet stil bij de vraag wat dat voor de mensen betekent.’

Het volledige interview van De Tijd met relatietherapeut Esther Perel vind je hier.

comments powered by Disqus