JBZ start revalidatiepilot met VR

JBZ start revalidatiepilot met VR
  • 22 februari 2019
  • Redactie

Het revalidatiecentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis start vanaf deze week een experiment met virtual reality. Middels de technologie wil de zorginstelling de patiënt aan het bewegen krijgen.

‘Mensen met chronische nek- en schouderklachten hebben door hun pijn vaak angst om hun nek en schouders te bewegen. Deze angst staat hun behandeling en herstel in de weg en zorgt ervoor dat het langer duurt voordat zij hun dagelijkse leven weer volledig kunnen oppakken’, licht het JBZ toe. Revalidatiecentrum Tolbrug Specialistische Revalidatie wil de patiënten op een speelse manier over deze angst heen helpen.

Voor de totstandkoming van het VR-programma werkt het ziekenhuis samen met InMotion VR. Therapeuten kunnen tijdens het gebruik van de bril meekijken met wat de patiënt ziet en op afstand wijzigingen doorvoeren. De zorgverlener heeft tevens inzicht in hoe het hoofd en de nek bewegen.

De pilot
De proefperiode zal naar schatting drie maanden duren. Volgens Christof Smit, een betrokken revalidatiearts, is de belangrijkste uitkomstmaat de tevredenheid van de patiënten die de bril gebruiken. ‘Uiteindelijk willen we de VR-bril graag thuis gaan aanbieden, zodat mensen op hun eigen tijd oefeningen kunnen doen en niet meer naar het revalidatiecentrum hoeven komen.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link