AI AI AI…

AI AI AI…
  • 11 maart 2019
  • Redactie

Veertig procent van de door MMC onderzochte startups in Europa is ten onrechte als AI-startup geclassificeerd. Deze bedrijven passen artificial intelligence niet zodanig toe dat de technologie een constructieve bijdrage levert aan hun business, stelt het in Londen gevestigde bureau vast. In totaal zijn ruim 2.800 ‘AI-startups’ in dertien EU-landen onder de loep genomen.

‘In 40% van de gevallen konden we geen bewijs van kunstmatige intelligentie ontdekken’, liet David Kelnar (onderzoekshoofd MMC) kortgeleden aan Forbes weten. Volgens hem is het zeer aannemelijk dat deze bedrijven ten onrechte in de AI-hoek worden geschaard. Het mee kunnen liften op de hype omtrent kunstmatige intelligentie ligt doorgaans niet eens aan de startups zelf: zo’n AI-classificatie is veelal afkomstig van derde partijen.

Uit het rapport blijkt dat organisaties heldere motieven hebben om een onjuiste classificatie niet recht te zetten, aangezien de term ‘artificial intelligence’ aantoonbaar investeerders aantrekt. Zo ontdekte MMC dat startups die claimen in het AI-vakgebied actief te zijn, tussen de 15% en 50% meer financiering weten los te weken ten opzichte van andere bedrijven. ‘De meesten weten dondersgoed hoe zij worden geclassificeerd. Het interesseert ze simpelweg niet om zo’n onjuist verkregen AI-stempel te corrigeren’, meent Kelnar.

comments powered by Disqus