Internet of Energy-project moet nieuwe services initiëren

Internet of Energy-project moet nieuwe services initiëren
  • 1 maart 2019
  • Redactie

De Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, ORES, Sibelga en Resa zijn onlangs het zogeheten IO.Energy project (Internet of Energy) gestart. Door uitwisseling van data tussen alle spelers op de energiemarkt, willen ze de ontwikkeling van nieuwe diensten mogelijk maken. ‘De eindgebruiker staat hierin centraal’, aldus de initiatiefnemers van dit Belgische ‘pioniersproject’.

Dankzij een digitaal communicatieplatform kunnen eindgebruikers hun productie- en consumptiegedrag aanpassen aan de noden van het moment. Door bijvoorbeeld het verbruik op piekmomenten te vermijden, zal de consument zijn energiefactuur kunnen optimaliseren. Tegelijk wordt het elektriciteitssysteem zo efficiënter en duurzamer.

Verenigde krachten
De netbeheerders stellen dat de uitdagingen op de energiemarkt enkel naar kansen kunnen worden omgebogen door een brede coalitie van bedrijven en organisaties op te zetten die via samenwerking nieuwe diensten opzetten die tegemoetkomen aan de verwachtingen van de consument. In een digitaal tijdperk met nieuwe technologische innovaties zal de eindgebruiker zo meer keuzemogelijkheden hebben om in te spelen op interessante prijsprikkels of zijn comfortniveau zelf te sturen, menen de partijen achter IO.Energy.

Ook meer bekende energieleveranciers als Proximus, Engie en Electrabel hebben zich bij het Belgische project aangesloten.

comments powered by Disqus