Nederland gebukt onder stijgende verzuimpercentages

Nederland gebukt onder stijgende verzuimpercentages
  • 28 maart 2019
  • Redactie

Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland is in 2018 met 4 procentpunt gestegen. ArboNed maakt zich zorgen: een derde van langdurig verzuim heeft te maken met psychische klachten als overspanning met een burn-out als gevolg.

Hoge verzuimpercentages komen vooral voor in de zorg en in de niet-commerciële dienstverlening. Ook hebben voornamelijk grote bedrijven te maken met deze stijgende cijfers: de onderzoeksresultaten maken volgens ArboNed zichtbaar dat het verzuim hoger is naarmate er meer medewerkers op de werkvloer rondlopen. De oorzaak hiervan ligt volgens de arbodienst bij de hoge mate van betrokkenheid en loyaliteit in een kleiner bedrijf. De organisatie waarschuwt dat langdurig verzuim wel een grotere impact heeft voor het mkb.

Krachten bundelen
‘Als we specifiek kijken naar het langdurend verzuim binnen het mkb, dan zien we een onverminderd hoge verzuimduur door psychische klachten. Gemiddeld 225 dagen’, aldus directeur medische zaken bij ArboNed, Truus van Amerongen. Preventieve maatregelen moeten dit tegengaan. ‘Toch lijkt het ondanks de toezicht vanuit de overheid (red.) niet voldoende om het tij van stijgend verzuim te keren en dat is zorgelijk. We zullen dus nog meer onze krachten moeten bundelen om het stijgend verzuim een halte toe te roepen.’

Wat te doen tegen werkstress? In dit interview legt Suzan Kuijsten uit hoe.

comments powered by Disqus