Ongelijkheid problematisch voor helft medewerkers

Ongelijkheid problematisch voor helft medewerkers
  • 05 april 2019
  • Redactie

De helft van de werknemers van Hollandse bodem vindt het een probleem wanneer de werkgever een onderscheid maakt in de financiële beloning voor mannen of vrouwen.

Vrouwen ervaren loonongelijkheid als een groter probleem dan mannen: twee derde van deze groep respondenten overweegt in dit geval een andere baan. Dat concludeert HR-dienstverlener ADP op basis van gesprekken met 10.000 Europese werknemers, waaronder 1.400 Nederlanders. De resultaten zijn ondergebracht in het rapport ‘The Workforce View’.

Weinig animo
De bevindingen tonen volgens de onderzoekers aan dat weinig werknemers het nodig vinden dat een organisatie openheid geeft over de verdeling van salaris. Met 11 procent scoort Nederland relatief laag, tegenover het Europese gemiddelde van 27% van de werknemers die hier wel openheid in verlangt. 1 op de 5 respondenten zegt salaristransparantie ‘misschien’ een goed idee te vinden.

Hollandse uitdaging
‘In Europa zijn de eerste tendensen op dit gebied zichtbaar en ook in ons land maakt een steeds groter wordende groep werknemers zich hier sterk voor. Toch lopen we nog steeds achter op andere Europese landen.’ In Groot-Brittannië en Frankrijk zijn organisaties verplicht om salarisverschillen openbaar te maken. Dienstverlener ADP stelt dat dit voor Nederland reden is om een stapje extra te zetten en ervoor te zorgen dat loonverschillen tot het verleden behoren.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • HRM
  • Reacties
  • Link